Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Groot tekort aan geneesmiddelen in Nederland

21 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen apotheek 1127
Net zoals in 2019 was het tekort aan geneesmiddelen in Nederland in 2020 enorm groot. Er werden in totaal 1480 tekorten geteld, tegen 1492 een jaar eerder. Er was toen sprake van een verdubbeling van de tekorten. Dat zegt apothekersorganisatie KNMP.
De branchevereniging stelt dat er nu sprake lijkt van plateauvorming op "een zeer ongewenst niveau". KNMP hoopten dat het ging om een eenmalige uitschieter, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. "Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hier dagelijks enorme last van", aldus de branchevereniging.

Opvallende tekorten

Vorig jaar waren er opvallende tekorten bij de volgende geneesmiddelen: antidepressiva fluoxetine (Prozac) en sertraline, geneesmiddelen tegen blaasontsteking zoals nitrofurantoïne en trimethoprim en het antistollingsmiddel fenprocoumon. Volgens de KNMP worden deze geneesmiddelen door grote patiëntengroepen gebruikt. "Een tekort heeft grote impact op de patiënt."

Problemen en economie

Door problemen met de productie, distributie en kwaliteit ontstaan geneesmiddelentekorten. Er zijn volgens de apothekers ook economische redenen voor. Nederland staat volgens KNMP vaak achteraan de als de productie na een tekort weer op gang komt. Volgens de branchevereniging is Nederland door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied. ANP

Meer over:

geneesmiddel, zorg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar