Kassa

Groot internationaal onderzoek: is brood slecht voor je?

25-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
Brood 930x520
Nederland is een broodland. Maar is brood gezond? Nederland neemt het voortouw in een nieuw internationaal onderzoek om uit te wijzen of klachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel en gewrichtspijn inderdaad zijn toe te schrijven aan granen.
'Wetenschappelijk bewijs ontbreekt'
Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht en initiatiefnemer van de studie, zegt dat goed wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Slechts een tot anderhalf procent van de bevolking heeft coeliakie, een ernstige vorm van glutenintolerantie. Hij benadrukt de waarde van de studie:  ‘Er is een angstcultuur ontstaan.’
‘Brood leidt tot chronische klachten’
Internetgebruikers kunnen talloze adviezen van voedingsdeskundigen vinden, die  hun mening niet onder stoelen of banken steken. Zo zouden granen kleine gaatjes maken in het slijmvlies van de darmen. Dit zou uiteindelijk, volgens de ‘gezondheidsgoeroes’, leiden tot reuma, diabetes en zelfs autisme.
Het onderzoek
Proefpersonen met de diagnose ‘prikkelbare darmsyndroom’ worden vergeleken met gezonde deelnemers. De onderzoekers geven de proefpersonen verschillende soorten brood, om te kijken welk effect dat heeft op de gezondheid van de deelnemers.
Bron: Volkskrant/ Kassa
Fred Brouns neemt in dit artikel de feiten en fabels over brood eten onder de loep.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!