Kassa

Groot deel speelslijm vormt gevaar voor gezondheid kind

15-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
slijm putty 1127

Een derde van de putty en slijm voor kinderen blijkt onveilig te zijn, meldt het NVWA. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van het speelslijm de veiligheidseisen overschrijden. Twee producten bleken zelfs een ernstig gezondheidsrisico te vormen. 

Het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), onderzocht 76 willekeurige slijmproducten. Hieruit bleek dat een aantal hun etikettering niet op orde hadden of een lichte overschrijding hadden van de wettelijke limieten voor bepaalde chemische stoffen. Twee van de slijmproducten vertoonden zelfs een grove overscheiding. Deze bleken veel meer boor (een zwaar metaal) of conserveermiddel te bevatten dan is toegestaan.  

Gevaar voor de vruchtbaarheid

Doordat kinderen met de speelslijm spelen en kneden, kunnen ze de chemische stoffen via huid- of hand-mondcontact binnenkrijgen. Dit kan (ernstige) gezondheidsrisico’s opleveren. Een te hoge concentratie boor kan bijvoorbeeld zorgen voor irritatie, diarree, braken en krampen op korte termijn. Op lange termijn kan het zelfs voor vruchtbaarheidsproblemen leiden.

Inmiddels verboden

Het speelslijm mag inmiddels niet meer worden verkocht. Bedrijven die de producten verkopen hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen van het NVWA. De producten die de veiligheidseisen ernstig overschreden hebben een boete opgelegd gekregen en worden opgedragen de verkochte producten terug te halen bij de consument.

Bron: NVWA

Meer over:

nvwa, slijm, putty
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!