Kassa

Groot deel ouders zegt meer te gaan werken bij gratis kinderopvang

08-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
vader:ouders:kind
67 procent van de ouders is voor gratis kinderopvang, blijkt uit onderzoek van vakbond FNV en Stichting Voor Werkende Ouders. Eén op de drie ouders zegt dat het daardoor meer zou gaan werken.
Een iets kleiner deel (59 procent) vindt dat kinderopvang op dit moment te duur is. Volgens 66 procent is het systeem van de kinderopvangtoeslag en gemeentelijke bijdragen te ingewikkeld. Van de 897 ondervraagden ervaart 40 procent de belastingdienst als drempel bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag.

Tijd voor iets nieuws

Volgens Judy Hoffner, bestuurder bij FNV, maakt dit onderzoek duidelijk dat het tijd is voor een nieuw opvangstelsel. "Nu is het te ingewikkeld en niet transparant. Het staat in veel gevallen nog te los van het onderwijs."
Hoffner denkt dat de huidige regeling een blokkade vormt voor ouders die meer willen werken. Het zou ook bijdragen aan het feit dat driekwart van de vrouwen niet financieel zelfstandig is. "Kinderopvang moet daarom anders georganiseerd worden en moet een prominent onderwerp zijn in de formatie."

Naar de formatietafel

Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders herkent zich hierin: "Het moet van de keukentafel naar de formatietafel. Ouders vinden het systeem te ingewikkeld. Kinderopvang draagt bij aan ontwikkelingskansen voor kinderen als het voor alle kinderen toegankelijk is. Een nieuw stelsel is dus nodig om ouders te ontzorgen, ontwikkelingskansen voor kinderen te vergroten en ouders de ruimte te bieden om meer te gaan werken."
Naast de opmerkingen over het stelsel, zijn de ondervraagde ouders wel tevreden over de kwaliteit van de kinderopvang. Slechts 3 procent vindt de kwaliteit ontoereikend. In totaal 87 procent van de ouders vindt kinderopvang belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!