Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Groot deel huiseigenaar verhuurt zwart aan toeristen

9 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
airbnb-930x520
Naar schatting slechts een kwart van de vakantieverhuurders doet aangifte van tijdelijke verhuur van de eigen woning bij de Belastingdienst. Terwijl de toeristische verhuur via sites als Airbnb explosief stijgt, neemt het aantal mensen dat deze inkomsten opgeeft bij de fiscus amper toe. Dat blijkt uit cijfers van de Belastingdienst, opgevraagd door Trouw.
Iemand die zijn eigen woning tijdelijk verhuurt, moet 70 procent van de verdiensten hiervan opgeven bij de Belastingdienst. Hierover moet, net als over het salaris, inkomstenbelasting worden betaald.

31.000 meer huurders actief

Vorig jaar meldde Airbnb dat er in 2017 meer dan 31.000 verhuurders actief waren in Nederland. Van al die verhuurders deden er ongeveer achtduizend aangifte van de verhuur van een eigen woning. Dat aantal kan nog iets oplopen omdat sommigen uitstel van aangifte hebben gekregen.
Het aantal verhuurders dat aangifte deed van tijdelijke verhuur van de eigen woning steeg tussen 2015 en 2017 met 14 procent, van zevenduizend naar achtduizend. In dezelfde periode verdubbelde in veel plaatsen het aantal woningverhuurders via Airbnb.
Bron: Trouw/ANP

Meer over:

huizen, toeristen, airbnb

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar