Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groot beveiligingslek op Android-telefoons ontdekt

04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
android 930 520
In Android, het meest gebruikte besturingssysteem voor telefoons ter wereld, is een beveiligingslek ontdekt. Onderzoekers kwamen erachter dat het internetgedrag van de gebruiker zou kunnen worden onderschept. Dat zegt cyberbeveiliger Check Point.
Het probleem zit in de manier waarop telefoonfabrikanten Android gebruiken, het besturingssysteem van Google. Gebruikers kunnen van hun provider instructies ontvangen om internettoegang in te stellen, maar kwaadwillenden maken daar misbruik van. Zij doen zich voor als die providers en sturen nepberichten.

Met mails meekijken

Indien de gebruiker in de val trapt, krijgt de aanvaller al het dataverkeer te zien. Volgens Check Point kan dan niet alleen worden meegekeken met mails en Facebook, maar ook gegevens worden aangepast. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er misbruik is gemaakt van het lek, maar Check Point zegt het ook niet te kunnen uitsluiten.
Het is voor gebruikers belangrijk om de meest recente versie op hun Android-telefoon te hebben staan en dus te updaten als de telefoon erom vraagt. Dat levert het minste risico op volgens Check Point. Samsung en LG hebben inmiddels het gat gedicht en Huawei werkt eraan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!