Kassa

Groot aantal gezondheidclaims afgewezen

26-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
EFSA.jpg
Het NDA-panel (Nutrition and Allergies) van European Food Safety Authority (EFSA) heeft bij het onderzoeken van gezondheidclaims van fabrikanten, 430 claims afgewezen. De fabrikanten konden hun eigen claims niet waarmaken. Negen claims zijn door EFSA wel goedgekeurd.
De Europese autoriteit, EFSA, heeft geen directe invloed op de wetgeving over de uitspraken. De Europese Commisie en de lidstaten zijn degene die wettelijk beslissingen nemen over de gezondheidclaims. Zij nemen het advies van de EFSA wel mee in hun besluitvorming. Hoewel vele fabrikanten klagen over het strenge panel, is de Consumentenbond juist blij met deze striktheid. De bond vindt dat de claims vaak misleidend zijn voor de consument. Een claim die door de EFSA wel is goed gekeurd is bijvoorbeeld: 'Vitamine D draagt bij aan het behoud van een normale spierfunctie. De claim 'vitamine D draagt bij aan een normale cardiovasculaire functie' is niet bewezen, en daarom afgekeurd. Een groot aantal uitspraken over anti-oxidanten zijn ook de keuring niet doorgekomen.
Kassa besteedt wekelijks aandacht aan gezondheidsclaims samen met Foodwatch. Klik hier om een fragment te bekijken. Bronnen: EFSA, consumentenbond.nl, evmi.nl 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!