Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groningers dolblij met 'hard oordeel' SodM

12-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gasfornuis 930 520
,,Het is een hard oordeel en dit liegt er niet om”, zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar over het naderende advies van het Staatstoezicht op de Mijnen om de gaswinning flink te verlagen. In Groningen is dolblij gereageerd op het nieuws. ,,Dit is echt een heel positief signaal”, aldus aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite.
Het SodM liet donderdagmiddag weten dat het in Groningen ‘code rood’ is, oftewel het hoogste alarmeringsniveau. De maatregelen die NAM voorstelt, zijn volgens de toezichthouder niet concreet genoeg.
,,Dit alles bevestigt wat we hier altijd al zeggen”, zegt Eikenaar. ,,De veiligheid van de Groningers moet gewaarborgd worden en dat kan alleen door minder gas te winnen.”

Aardbeving voorkomen "kan ook gewoon"

Volgens de provinciebestuurder wordt het tijd dat minister Eric Wiebes er alles aan gaat doen om een volgende grote beving te voorkomen. ,,En dat kan ook gewoon”, zegt hij. ,,Er was een goed plan voor een stikstoffabriek. Daarmee kun je buitenlands gas bewerken, waardoor je in Groningen ongeveer zeven miljard kuub minder hoeft te winnen. Die fabriek had er al kunnen zijn.''

Doorbraak

Voor de gedupeerden lijkt het oordeel een doorbraak. ,,De leveringszekerheid moet ondergeschikt zijn aan veiligheid”, zegt gedupeerde Annemarie Heite. ,,Het is nu voor het eerst dat het SodM zijn verantwoordelijkheid pakt en de veiligheid alleen centraal stelt. Dit is nou precies wat we in Groningen nodig hebben.”

GBB positief over advies

Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) spreekt van een andere toon. ,,We zijn natuurlijk cynisch geworden in Groningen, maar dit advies geeft vertrouwen”, zegt Jelle van der Knoop, voorzitter van de GBB. ,,Het is nog afwachten met hoeveel de gaswinning daadwerkelijk gereduceerd wordt, maar dit geeft hoop op een echt substantiële verlaging.'' Van der Knoop blijft echter realistisch. ,,Het is uiteindelijk aan minister Wiebes om te bepalen hoeveel minder gas er gewonnen wordt.''

Nederland in de kou

Volgens Susan Top van het Groninger Gasberaad, een samenwerking van maatschappelijke organisaties, kan de minister het advies straks niet naast zich neer leggen. ,,En dan hebben ze een probleem. Want als de gaskraan vanwege de veiligheid flink dicht moet, dan zit Nederland door compleet overheidsfalen in de kou. En dat had niet gehoeven.''
Volgens Top staat Wiebes voor een onmogelijke opgave. ,,Maar ze hebben het zelf gedaan.” ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!