Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groningen gezondste stad van Nederland

30-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
groningen stad 1127

Groningen is uitgeroepen tot de gezondste stad van ons land. Het leefklimaat is er van alle grote steden in Nederland het gezondst, stelt ingenieursbureau Arcadis na onderzoek. Dit bureau onderzocht twintig steden op mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. Nijmegen eindigde op plaats 2 en Maastricht op 3. Zaanstad eindigde onderaan.

John Boon van Arcadis noemt dit geen verrassende uitkomst. "Deze stad probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. En met succes. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen hierin koploper. De gemeente probeert zelfs nóg meer mensen te verleiden de fiets te pakken door de aanleg van fietsnelpaden en het herinrichten van wegen waardoor de auto ondergeschikt wordt aan de fiets", zegt hij in het AD.

Veel groen in Groningen

Groningen heeft verder relatief veel groen en schaduwrijke plekken. "Dit soort plekken worden door klimaatverandering belangrijker, met name steden worden geconfronteerd met hittestress", stelt Boon. Ook geeft hij aan dat de luchtkwaliteit er goed is. "In de Randstad of het zuiden is dat anders door de aanwezigheid van industrie en het feit dat daar veel meer mensen wonen."

Bron: AD, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!