Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GroenLinks wil macht zorgverzekeraar beperken

03-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_68.jpg
GroenLinks vindt dat de macht van zorgverzekeraars moet worden beperkt. Dat staat in een dinsdag gepresenteerde initiatiefnota van het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.
Nieuw evenwicht
,,Je ziet nu dat de macht van zorgverzekeraars ten koste gaat van goede zorg en ten koste gaat van eerlijke keuzes voor verzekerden. Het is tijd voor een nieuw evenwicht tussen patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars'', aldus Ellemeet.
Polissen
Ze wil dat bereiken door onder meer het aantal polissen terug te brengen tot twee en het marketingbudget van zorgverzekeraars in drie jaar te halveren. Volgens het Kamerlid is voor heel veel mensen op dit moment onduidelijk wat de verschillen tussen de polissen zijn.
Solidariteit
Ellemeet wil ,,de solidariteit'' terug in het zorgstelsel. Daarom moet er een eind komen aan de budgetpolis en wil ze ook dat het straks niet meer mogelijk is om te kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie.
Ook vindt ze dat de positie van artsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen moet worden versterkt ten opzichte van de zorgverzekeraars. Hierdoor moet goede zorg en niet de prijs centraal komen te staan.
Blij
De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie NPCF is erg blij met de initiatiefnota van GroenLinks. ,, Het legt de vinger op de zere plek. De dominantie van zorgverzekeraars, maar ook van zorgaanbieders, is te groot'', vertelt directeur Wilma Wind. Volgens haar zien consumenten door de ,,wildgroei'' aan zorgpolissen de bomen het bos niet meer. ,,Er is heel veel ongenoegen bij patiënten, daar moet iets aan gebeuren. Het is heel erg nodig dat ze over goede patiënteninformatie kunnen beschikken'', aldus Wind.
Verbeteringen noodzakelijk
Een woordvoerder van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wilde geen inhoudelijk commentaar geven op de initiatiefnota van GroenLinks. Hij bestrijdt echter dat zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, altijd het onderspit delven ten opzichte van zorgverzekeraars. ,,Maar een aantal verbeteringen in het zorgstelsel zijn zeker mogelijk en noodzakelijk. Daar zijn wij ook over in gesprek'', zegt de woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!