Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

GroenLinks wil verbod op kiloknallers

24 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
kiloknaller
GroenLinks wil af van de kiloknaller. Als het aan de partij ligt, wordt in 2025 alleen nog vlees verkocht dat voldoet aan de eisen voor één ster van het Beter Leven Keurmerk. Volgens Tweede Kamerlid Laura Bromet is dat niet alleen beter voor het dierenwelzijn, maar zorgt dat ook voor een kleinere veestapel en daarmee een aanzienlijke vermindering van de milieubelasting door de veehouderij.

Nieuwe wetgeving

Het Beter Leven Keurmerk is een initiatief van de Dierenbescherming. Afhankelijk van onder meer de ruimte die dieren hebben en de manier waarop ze worden behandeld, kan vlees, zuivel en eieren tot drie sterren krijgen. Bromet wil de normen die de Dierenbescherming hanteert, gebruiken voor nieuwe wetgeving. Vanaf 2035 moet al het vlees voldoen aan de eisen voor drie sterren.

Een ban op stuntaanbiedingen op vlees

Het is niet de eerste poging om stuntaanbiedingen van goedkoop vlees in de ban te doen. Een eerder voorstel van PvdA en ChristenUnie kon in 2015 niet op een Kamermeerderheid rekenen. Bromet hoopt dat de tijd nu wel rijp is voor een verbod, ook omdat het kabinet door een recente uitspraak van de Raad van State onder druk staat om de stikstofuitstoot te verminderen. Een kleinere veestapel kan daar flink aan bijdragen.

Verduurzaming van de sector

Daarnaast pleit landbouwminister Carola Schouten voor een stevige verduurzaming van de sector. "De minister heeft zelf onlangs aangegeven dat ons voedsel te goedkoop is", zegt Bromet. "De prijs wordt betaald door de natuur en de boeren die ontzettend hard werken voor heel weinig geld." Volgens haar kunnen boeren voor sterrenvlees een hogere prijs krijgen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!