Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

GroenLinks: houd Huawei buiten ons 5G-netwerk

7 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Social media internet 930x520
Het kabinet moet niet in zee gaan met het Chinese Huawei om in Nederland een 5G-netwerk aan te leggen. De Chinese staat heeft Huawei in zijn greep en kan naar hartelust in Nederland spioneren als dat bedrijf hier het nieuwe mobiele internet mag bouwen, vreest GroenLinks. De partij roept het kabinet op ,,niet langer naïef'' te zijn.
Het huidige standaardnetwerk, 4G, leunt al zwaar op Huawei. Het kabinet bekijkt op het ogenblik of het kwaad kan het Chinese bedrijf ook bij opvolger 5G zo'n rol te gunnen. Westerse bondgenoten als de Verenigde Staten en Australië hebben Huawei daarvan uit angst voor spionage uitgesloten en de VS proberen Europa zover te krijgen hetzelfde te doen.

'Kies Europese leverancier'

Nederland moet voor een Europese leverancier als Ericsson of Nokia kiezen, vinden GroenLinks-leider Jesse Klaver en zijn fractiegenoot Bram van Ojik. Dat zou Nederland minder kwetsbaar maken voor bedrijfsspionage en hacks.
Klaver en Van Ojik constateerden op reis door China dat de communistische partij daar iedereen in de gaten houdt om haar almacht te behouden en te versterken. Nederland moet voortaan anders met China omgaan, vindt het tweetal. Mensenrechten zouden voorrang moeten krijgen op lucratieve deals. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!