Kassa

GroenLinks: hoe snel kan Nederland af van Russische energie?

31-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
gas gasaansluiting 1127

Hoe kan Nederland af worden gekoppeld van Russische kolen, olie en gas? Die vraag moet het kabinet van GroenLinks-leider Jesse Klaver binnen een maand beantwoorden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski had daartoe opgeroepen tijdens een toespraak via een videoverbinding in het parlement. "Wees bereid om de energie uit Rusland te stoppen", verklaarde hij.

"Afkoppeling gaat een enorme impact hebben op onze levens", zei Jesse Klaver. "Maar de impact die het op ons heeft, is nog maar een fractie van wat mensen in Oekraïne meemaken."

Rutte: kan niet in een dag

Europa en Nederland kunnen volgens premier Mark Rutte niet van de ene op de andere dag van Russisch gas af. Voorkomen moet worden dat verpleeghuizen in de kou komen te staan of bedrijven niet meer kunnen draaien, zei Rutte. Meer landen in de EU delen dit standpunt.

"Natuurlijk. Zelenski wil meer. Hij wil meer. Hij wil sneller Europa in, hij wil sneller van Russisch olie en gas af, sneller die havens dicht. Dat snap ik. Maar we moeten dat wel doen waarbij we de belangen breed afmeten", aldus Rutte na de toespraak. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz31 mrt. 2022 - 16:13

AAH JA hoor Dictator Rutte zegt dat het niet mogelijk is, net zoals met veel dingen aan de start van de Corona-pandemie Maar toen het Kabinet viel Kon alles wel binnen 1 dag klaar zijn. Gewoon Het regeerakoord in de papierversnipperaar doen, en REGEREN zoals het hoort. en niet bij elk debat naar het Regeerakoord verwijzen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!