Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GroenLinks: bevries energieprijzen via 'noodwet'

04-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
864 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

GroenLinks wil noodwetgeving gebruiken om de stijgende energietarieven een halt toe te roepen. De energierekeningen van huishoudens en kleine ondernemers zouden ten minste een half jaar bevroren moeten worden.

Partijleider Jesse Klaver stelt voor om een artikel te gebruiken uit de Prijzenwet. Dat gaat over een "zich plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie, veroorzaakt door een of meer schoksgewijs optredende factoren." 

Roep om snelle oplossing voor inflatie

Hoeveel geld de regeling zou kosten, heeft de partij niet berekend. Ook is niet uitgewerkt waar het geld vandaan moet komen, behalve dat het uiteindelijk uit "het belastingstelsel" zal moeten komen.

GroenLinks wil van de olie- en gashandel met Rusland af, zonder dat dat tot grote financiële problemen bij burgers leidt. De oppositiepartij stelt dat het kabinet snel met een oplossing moet komen voor de hoge inflatie, maar daar niet toe bereid lijkt.

Kabinet werkt aan compensatie

Premier Rutte maakte gisteren bekend dat het kabinet zoekt naar financiële compensatie voor huishoudens met een kleine portemonnee voor de hard gestegen prijzen, met name van energie. Maar een regeling is volgens de premier "niet binnen twee weken geregeld." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!