Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Groene stroom van duurzame leverancier wint terrein'

18-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
351 keer bekeken
  •  
greenwashing groene energie 1127

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame stroom van leveranciers die op alle vlakken een duurzaam beleid voeren, ziet de Consumentenbond. Hierbij gaat het niet alleen om het duurzaam opwekken van energie, maar ook om het investeringsbeleid.

Het is voor consumenten vaak moeilijk te achterhalen of hun 'groene energie' wel echt duurzaam is. Daarom beoordeelt de Consumentenbond jaarlijks stroomleveranciers op inkoop en levering van stroom en ook op investeringsbeleid. Momenteel kiest 28 procent van de huishoudens voor een leverancier die minstens een 8 scoort in het duurzaamheidsonderzoek van de bond.

Investeringen in fossiele brandstof

Wanneer een bedrijf wel groene stroom levert, maar ondertussen investeert in fossiele brandstof, is dat volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, terug te zien in een lagere beoordeling. Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte van consumenten aan een gegarandeerd groen energiecontract.

Consumenten kiezen steeds vaker voor groene stroom

Voor 21 procent van de consumenten was groene stroom en een duurzame energieleverancier een belangrijke reden in 2020 om te wisselen van aanbieder. Dit percentage lag in 2019 nog op 17 procent, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Energievergelijkingssite Gaslicht.com zag ook een groei in het aantal overstappers, waarbij niet alleen financiële besparing, maar ook duurzaamheid een grote rol speelde in de keuze. Er wordt volgens de vergelijkingssite steeds vaker bewust gekozen voor groene stroom.

Bron: Consumentenbond, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!