Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Groene stroom uit stopcontact is niet groen
08-01-2013
•
leestijd 2 minuten
•
80 keer bekeken
•
Stroomleveranciers willen ons graag aan de groene stroom hebben en dat is gelukt: ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens namen de afgelopen jaren groene stroom. De stroom uit ons stopcontact is helaas nog helemaal niet groen.
Alle stroom, of het nou stroom is uit kolencentrales, kerncentrales of windmolens, komt allemaal als één grote kluwen in het elektriciteitsnet terecht. Als je groene stroom hebt betekent dat niks meer dan dat er afgesproken is dat er ergens ter wereld dezelfde hoeveelheid groene stroom wordt gemaakt als wat jij gebruikt. Uit het stopcontact komt bij iedereen gewoon dezelfde grijze stroom.
Populair
Nergens in de wereld hebben zoveel mensen in zo'n korte tijd groene stroom genomen als hier. Bijna een derde van alle huishoudens heeft groene stroom. Daarmee geven Nederlanders massaal aan dat ze iets goeds willen doen voor het milieu. Het aanbod van groene stroom loopt hier inmiddels ver achter op de vraag, want in Nederland wordt maar een tiende van de stroom groen geproduceerd.
Onderzoek
De
Consumentenbond
wilde weten waar de rést van de stroom vandaan komt die wordt verkocht als groene stroom. Samen met
Greenpeace
lieten ze hier onderzoek naar doen door onderzoeksbureau
SOMO
.
Aanvullen
Om het verschil tussen de 30% groene stroom die we kopen en 10% die geproduceerd wordt aan te vullen, wordt grijze stroom uit kolencentrales met papieren trucs omgetoverd in groene stroom. Grijze stroom kan voor weinig geld groen worden gemaakt, omdat andere landen een overschot hebben aan groene-stroom-certificaten.
Noorwegen
Een voorbeeld is Noorse waterkrachtcentrales. Die zijn tientallen jaren geleden neergezet, omdat dat dat een efficiënte manier van stroomvoorziening is. De Noren hebben al betaald voor die stroom en nu verkopen ze naast die productie van die energie, voor een paar euro die certificaten. Veel consumenten denken dat de door kolencentrales geproduceerde energie, die voor een groot deel uit onze stopcontacten komt, groene stroom is. In werkelijkheid zijn het een paar certificaten die op de internationale handel gekocht zijn.
Rangschikking
Het onderzoek naar groene stroom leidde tot een
lijst
die stroomproducenten rangschikt van matig groen tot heel erg groen. Bij het onderzoek werd ook gekeken naar het
stroometiket
van de leveranciers. Dat is de mix van soorten stroom die ze leveren. Op basis van deze stroometiketten is het voor consumenten eenvoudig om zelf te bepalen bij wie ze het best groene stroom kunnen afnemen.
Het betreffende windmolenpark in het filmpje is Windmolenpark Mammoettocht van Wageningen University & Research. Kassa Groen bedankt Gert Kolstee en ENERCON-Benelux.
Zie ook ons persbericht over dit onderwerp door
hier
te klikken.