Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groene organisaties bankieren grijs

17-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_handen_57.jpg
Veruit de meeste natuur- en milieu-organisaties zijn in hun geldzaken minder groen dan je zou verwachten. Dat is de uitkomst van onderzoek van het VARA-programma Vroege Vogels. Geen enkele van de twintig grootste groene clubs heeft al zijn bankzaken bij een duurzame bank ondergebracht. Hoewel veel organisaties grote bezwaren hebben tegen het handelen van de grote banken (ING, Rabo en ABN Amro) maken ze er massaal gebruik van.
Overstappen
Vaak wordt het excuus gebruikt dat “alleen de grootbanken de grote hoeveelheid acceptgiro’s kunnen verwerken”. Dat wás ooit het geval, maar die smoes werd in de uitzending ontkracht. Er zijn enkele groene organisaties die nu het goede voorbeeld geven: Wakker Dier, de Partij voor de Dieren, ECEAT, Varkens In Nood, Goede Waar, Bionext en GroenLinks krijgen tegenwoordig hun donaties binnen op een rekening van één van de twee echt duurzame banken, de Triodosbank. Navraag bij andere clubs leert dat er een paar nu willen overstappen. Vogelbescherming en Greenpeace doen er onderzoek naar. WISE en Social Trade Organisation STRO beloven aan Vroege Vogels dat ze op korte termijn hun bankzaken geheel bij een duurzame bank onderbrengen. “Zodra de stapel acceptgiro’s die we nog van die grootbank hebben op is, want papier vernietigen zou ook fout zijn.”
Bankwijzer
Vijf jaar na de start van de Eerlijke Bankwijzer is het voor particulieren steeds duidelijker geworden welke banken het beste aansluiten bij hun idealen. Dat geldt ook voor de organisaties in de wereld van milieu, natuur en dierenwelzijn. In de praktijk handelen zij anders.
Klik hier voor het radio-fragment over dit onderwerp.
Bron: Vroege Vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!