Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groen licht voor overname apotheken Mediq

14-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
mediq logo 930x520
Brocacef Groep heeft toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq. De medisch distributeur moet van de toezichthouder na de verkoop wel groothandel Distrimed en 89 apotheken afstoten.
Gedwongen
Met de gedwongen verkoop van de apotheken en het afstoten van franchisezaken wil de ACM zorgen dat ziekenhuizen en consumenten wat te kiezen overhouden in hun eigen buurt.
BENU Apotheek
Van de 2000 apotheken in Nederland zijn er na de overname ongeveer 500 verbonden aan Brocacef. De apotheken zullen allemaal doorgaan als BENU Apotheek, de merknaam van Brocacef. De Mediq-zaken worden de komende maanden omgebouwd.
Eigen management
De apotheken die worden verkocht gaan door als afzonderlijke eenheid met een eigen management. Brocacef zegt zich nog te beraden op de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de beslissing om afstand te moeten nemen van 51 franchisers, die deel uit maken van de groep van 89 zaken.
Kleine keuze
De ACM steekt er ook een stokje voor dat ziekenhuizen straks nog maar uit twee medische groothandels kunnen kiezen. Naast de groothandels van Mediq en Brocacef is er maar een andere aanbieder met een min of meer volledig assortiment. De groothandel van Mediq wordt verkocht aan Pluripharm Groep. Die had wel al een eigen groothandel, maar die leverde nog niet aan ziekenhuizen.
Samengaan 
De overnameplannen werden eind vorig jaar bekendgemaakt. Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van ongeveer 2 miljard euro, 5000 medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Door de overname zullen enkele tientallen banen op het hoofdkantoor komen te vervallen.
Focus
Mediq focust zich naar eigen zeggen na de verkoop op het versterken van de internationale positie in het leveren van medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg aan huis. Mediq is actief in veertien landen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!