Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groei vraag naar vliegreizen vlakt af

05-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegen-vliegtuig_12.jpg
De vraag naar vliegreizen is in maart verder toegenomen, maar in een langzamer tempo dan in de voorgaande maanden. Dat meldde de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA dinsdag. Over het gehele eerste kwartaal is nog wel sprake van een sterkere groei vergeleken met de vergelijkbare periode in 2013.
Bezettingsgraad
De vraag nam in maart toe met 3,1 procent op jaarbasis, na een stijging met 5,6 procent in februari. Vooral de vraag naar internationale vliegreizen groeide fors minder hard, waarschijnlijk als gevolg van de recente tegenwind in sommige opkomende economieën. Luchtvaartmaatschappijen hadden 5,3 procent meer stoelen beschikbaar. Daardoor daalde de gemiddelde bezettingsgraad naar 79 procent.
Aziatische luchtvaartmaatschappijen
Vooral Aziatische luchtvaartmaatschappijen zagen de groei flink afzwakken tot nog maar 1,1 procent. Dat komt mede door de zwakkere economische ontwikkelingen in China. Die vertaalden zich ook in Europa in een flinke groeivertraging, van 5,7 procent naar 2 procent. China is een belangrijke markt voor Europese luchtvaartmaatschappijen.
Latijns-Amerika
De enige regio waar de vraag in maart sterker toenam dan in februari, is Latijns-Amerika. Luchtvaartmaatschappijen meldden daar een groei van het passagiersvervoer met 4,7 procent, tegen 4,2 procent een maand eerder. Het is ook de enige regio waar vliegtuigen gemiddeld voller zaten in maart.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!