Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Griepprik: wat is raadzaam?

22-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
griepprik.jpg
Griepprikmonitor NIVEL
Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL houdt ieder jaar bij hoeveel mensen die door hun huisarts worden opgeroepen de griepprik te komen halen, dat ook daadwerkelijk doen. In totaal liet ruim 3,1 miljoen mensen zich in 2015 vaccineren tegen de griep. Sinds 2009 neemt het aantal mensen dat de prik komt halen echter langzaam af. Ook in 2015 is wederom sprake van een daling: 2,7% minder dan in 2014.
Waarom halen steeds minder mensen de prik?
Een belangrijke reden voor de afname van het aantal mensen is verwarring over de griepprik. Werkt hij bijvoorbeeld wel, of niet? Uit een enquête onder onze kijkers, blijkt dat 42% van de mensen zich niet laat vaccineren omdat ze denken dat de griepprik niet helpt. In totaal vulden meer dan 15.000 mensen de enquête in. Driekwart van de respondenten is boven de 60, dat verklaart wellicht waarom het aantal mensen dat aangeeft de prik te gaan halen in onze uitslag (58%) hoger ligt dan het landelijk gemiddelde van 50%.
Hoe werkt de prik?
Griep is een virus, dat zich in veel verschillende gedaantes voor kan doen. Het meest bekende griepvirus is het influenzavirus. Ieder jaar voorspellen onderzoekers welke vorm van het influenzavirus het meest voor zal komen in de bevolking. Tegen dat specifieke virus wordt een vaccin gemaakt. Wanneer je de griepprik krijgt, wordt je beschermd tegen één type griepvirus. Het kan zijn dat je toch de griep krijgt, omdat je wordt geveld door een ander virus dan waarvoor je bent ingeënt.
Wetenschappelijke discussie
Werkt de griepprik dan wel, als je toch nog ziek kunt worden? Viroloog en influenza-deskundige Ab Osterhaus vindt van wel. Hij is groot voorstander van de griepprik. Osterhaus stelt dat – mocht je toch nog de griep krijgen – je lichaam minder last zal hebben van hevige griepsymptomen en eventuele complicaties, omdat er dankzij de griepprik al antistoffen tegen een vorm van griep in je systeem zitten. Volgens hem sterven er jaarlijks minder mensen aan de griep, dankzij de griepprik.
Huisarts Hans van der Linde is het daar niet mee eens. Hij stelt dat nooit bewezen is dat de griepprik effectief is. Volgens Van der Linden zijn we te bang voor de griep, de risico’s van griep zijn volgens hem nog nooit onderzocht. Een preventief middel zoals de griepprik heeft volgens hem alleen zin als we zeker weten dat het veilig is en effectief. Nu is het bewijs daarvoor volgens Van der Linden nog niet geleverd.
Wel of geen prik?
De wetenschappelijke discussie loopt al jaren. Moet je nou wel of geen griepprik nemen? We vroegen het huisarts Elize ter Stege. Als huisarts adviseert zij mensen in hun specifieke situatie wel of geen griepprik te nemen. Zij is van mening dat het raadzaam is om – wanneer je tot een risicogroep behoort – de griepprik wel te nemen. Want, de griep kan de complicaties van de ziekte die je al hebt opwekken. Neem bijvoorbeeld iemand met diabetes die verder helemaal gezond is. Op het moment dat deze persoon de griep krijgt kunnen de problemen die bij diabetes horen verergeren. Bovendien is het voor het lichaam moeilijker om van de griep te herstellen. Met de griepprik kan het lichaam vast antistoffen opbouwen, waardoor de griep een stuk minder gevaarlijk wordt.
Mensen die niet in de risicogroepen vallen hoeven de prik niet te halen. Hun lichaam is sterk genoeg om zelfstandig de griep te overwinnen, zegt huisarts Elize ter Stege.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!