Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Griepmedicijn heeft vele bijwerkingen'

12 aug 2009
  •  
leestijd 2 minuten
2884434.jpg
De Britse autoriteiten hebben meer dan vierhonderd meldingen van bijwerkingen geregistreerd van het antigriepmedicijn Tamiflu. Het wordt aan patiënten gegeven die de Mexicaanse griep hebben opgelopen.
Britse media berichtten woensdag dat tussen 1 april en 6 augustus bij 11 procent van de volwassenen die het middel gebruikten, misselijkheid voorkwam en dat 8 procent moest overgeven. Bij de kinderen moest 15 procent overgeven en 10 procent kreeg last van diarree. Een op de twintig kinderen kreeg buikpijn en 3 procent werd misselijk.
Wanneer het middel preventief, en dus zonder dat de gebruiker de griep heeft, wordt ingenomen, komt kennelijk ook hoofdpijn als bijwerking voor. In Nederland waarschuwde de apothekersorganisatie KNMP woensdag tegen het oneigenlijk gebruik van Tamiflu.
De Britse toezichthouder MHRA verzamelt gegevens over de uitwerking van het medicijn van de onderneming Roche. Het is echter niet met zekerheid te stellen dat alle gemelde verschijnselen daadwerkelijk zijn veroorzaakt door gebruik van het middel. Het gaat enkel om de registratie van verdachte verschijnselen die zich hebben voorgedaan na de inname van Tamiflu.
Al 300.000 mensen hebben het middel in Groot-Brittannië gekregen om verschijnselen die op de Mexicaanse griep duiden, te bestrijden. Iedereen kan het gratis krijgen na beantwoording van een serie vragen. De MHRA beschouwt het als een volstrekt veilig medicijn.
Een ander middel dat de Britse overheid ter bestrijding van de Mexicaanse griep inzet, Relenza, heeft kennelijk minder bijwerkingen. De MHRA registreerde tien meldingen sinds 1 april. Wel wordt het afgeraden voor mensen met longproblemen als gevolg van de melding van ademhalingsproblemen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar