Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Grieks 'nee' zet beurzen in het rood'

06-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beurs_07.jpg
De Europese aandelenbeurzen zullen maandag naar verwachting flink lager gaan openen. Het Griekse 'nee' bij het referendum zondag, over meer hervormingen in ruil voor extra steun, zorgt voor druk op de koersen. Volgens marktanalisten blijft er door de uitkomst van de volksraadpleging veel onduidelijkheid bestaan.
Flinke klappen
,,De AEX in Amsterdam raakt naar verwachting 10 tot 15 punten kwijt", rekende marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland voor. ,,Zeker banken zullen in het begin flinke klappen krijgen." Eltink erkende dat de Griekse kwestie al voor een deel is verwerkt door de markten. ,,De kans is nog altijd groot dat Griekenland in de euro mag blijven. Niemand weet eigenlijk wat er nu gaat gebeuren."
Griekse bevolking
Het merendeel van de Griekse bevolking heeft zich zondag in een referendum uitgesproken tegen de voorstellen van de Europese geldschieters. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek dat 61 procent van de stemmers 'nee' had gestemd.
Andere eurolanden
Voorbeurs werd bekend dat de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn functie neerlegt. Hij reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien.
Graadmeters
In Japan stond de toonaangevende Nikkei-index kort voor de slotbel 2 procent lager op 20.135 punten. De Hang Seng in Hongkong speelde 4,1 procent kwijt terwijl de graadmeters in Seoul en Sydney respectievelijk 2,3 procent en 1 procent inleverden.
Handelsweek
De Europese effectenbeurzen gingen vrijdag al met verliezen de handelsweek uit. De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 474,14 punten en de MidKap verloor 0,4 procent op 703,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs boekten verliezen tot 0,7 procent.
Onafhankelijkheidsdag
De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag met bescheiden verliezen, de beurzen bleven vrijdag gesloten vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!