Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Grenseffect' meegewogen bij accijnsverhoging

17-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tanken_28.jpg
Het kabinet zal bij de evaluatie in mei van de accijnsverhoging voor diesel en lpg niet alleen kijken naar de opbrengst, maar ook naar de gevolgen voor ondernemers in de grensstreek. Staatssecretaris Eric Wiebes zegde dat donderdag toe in een debat in de Tweede Kamer.
Omzetverlies
De oppositie loopt al maanden te hoop tegen de maatregel, die er toe zou hebben geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor Nederlandse pomphouders in de grensstreek failliet gaan en ook andere ondernemers veel omzet verliezen.
Heroverweging
De oppositie en brancheorganisaties als de Bovag stellen ook dat de maatregel eerder minder dan meer accijnzen in het laatje brengt voor de overheid. Als dat in mei inderdaad zo blijkt te zijn, zal het kabinet de accijnsverhoging heroverwegen, zei Wiebes.
Of dat betekent dat hij de accijnsverhoging terugdraait, wilde hij niet zeggen. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Het hangt er bijvoorbeeld van af of de effecten zich alleen in de grensstreek voordoen of ook landelijk. ,,Pas als we de ziekte van de patiënt kennen, kunnen we medicijnen voorschrijven.''
'Recht op cijfers die deugen'
Wiebes houdt met steun van de regeringspartijen en D66 vast aan zijn voornemen om pas half mei, op basis van alle cijfers over de eerste drie maanden conclusies te trekken. Hij waarschuwde de Kamer een keer te stoppen met het vragen naar misleidende cijfers. ,,Ik vind het flauw om politiek te bedrijven over de ruggen van ondernemers. De mensen hebben recht op cijfers die deugen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!