Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Green Horizon: ‘Poolse teakplantage riekt naar oplichting’
10-04-2010
•
leestijd 3 minuten
•
140 keer bekeken
•
Update: Inmiddels probeert advocaat Bob van der Goen geld terug te vorderen van Arjan Bakker, directeur van Green Horizon. Hierbij ziet u
de brief
die Van der Goen naar Arjan Bakker heeft gestuurd.
Update 2
: Nu heeft Arjan Bakker, de directeur van Green Horizon weer gereageerd op de brief van advocaat Bob van der Goen. En advocaat Bob van der Goen heeft hier een reactie over heen gestuurd. U kunt beide brieven hier lezen:
brief 1 en
brief 2.
Als beleggen in teakhout in het nieuws is, voorspelt dat doorgaans weinig goeds. Bij Green Horizon is dat ook het geval. Honderden mensen investeerden 5.000 tot 45.000 euro in de Poolse plantages met Robiniabomen.
Kees van Beelen en Michel Brugman zijn twee van die beleggers. Een paar jaar geleden sloten ze bij de AWB Adviesgroep een lening af met een aantrekkelijk lage rente. Directeur Arjan Bakker stelde één voorwaarde: ze moesten beleggen in Green Horizon, een onderneming die ook op naam van Bakker stond. Alleen dat vertelde hij er niet bij.
”Het klonk plausibel,” blikt Brugman terug. “Ik ben niet iemand die zomaar ergens in wil beleggen. Investeren in bomen en die vervolgens verkopen, dat leek me een goed idee.” Ook Van Beelen zag geen reden tot wantrouwen. “Alles was heel goed geregeld. Green Horizon had zelfs een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten en er stond een KvK-nummer op hun website.”
‘Met de bomen gaat het goed’
De bomen groeiden goed, stond er in de sporadische nieuwsbrieven die Green Horizon verstuurde. Maar het bedrijf zelf stond er minder florissant voor, ontdekten de investeerders op 8 maart van dit jaar. Op die datum ontvingen ze een brief waarin hen werd verzocht om voor 20 maart negen procent van hun inleggeld over te maken. Dat kwam neer op een paar honderd euro per persoon. Reden: de hoge kosten voor een AFM-vergunning. Sinds 2006 is die verplicht. Als de investeerders niet met het geld over de brug kwamen, ging het bedrijf failliet, waarschuwde Green Horizon. Voor de AFM was deze brief reden om de vergunning in te trekken.
Oplichting
Advocaat Bob van der Goen raadt mensen af om te betalen en bestrijdt dat deze kosten reden zijn voor het mogelijke faillissement van Green Horizon. ”Dit riekt naar oplichting,” zegt hij. De participatieovereenkomst die mensen hebben getekend, klinkt mooi, maar het is gebakken lucht. Mensen denken bijvoorbeeld dat ze eigenaar zijn van een perceel, maar dat zijn ze niet. Bakker zelf heeft ook niet aangetoond dat hij eigenaar is van die grond. Het geeft natuurlijk ook te denken dat hun AFM-vergunning is ingetrokken. Als een bedrijf niet eens aan die minimale eisen kan voldoen, moet je zeker niet met ze in zee gaan.’
AFM-vergunning
Een AFM-vergunning is geen indicatie dat een bedrijf betrouwbaar is. De AFM houdt de grote lijnen in de gaten, maar of het inhoudelijk een goede deal is, daar gaat deze instantie niet over.
Van der Goen wil kijken of hij genoeg mensen bij elkaar kan krijgen om er een zaak van te maken. “Gedupeerden moeten er wel rekening mee houden dat ze iets moeten investeren, relativeert hij. Het is niet gezegd dat een groepsactie met een advocaat geld oplevert. Soms wel, maar vaak niet.”
Heeft u ook geld geïnvesteerd in Green Horizon en wilt u zich aanmelden bij advocaat Bob van der Goen, stuur dan een mail naar
kassa@vara.nl
ovv Green Horizon.