Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je live op maandag, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Grapperhaus: nog geen extra coronamaatregelen, wel extra waarschuwing

23-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
corona virus pathogeen 1127
Er komen nog geen extra maatregelen nu het aantal coronabesmettingen in Nederland weer toeneemt. Wel benadrukt minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) tijdens een ingelast persmoment dat dit geen goede ontwikkeling is en dat het een "heel ernstige waarschuwing aan iedereen is".

Het RIVM meldde dinsdag 987 nieuwe besmettingen. Vorige week waren het er nog 534. Volgens Grapperhaus is de toename van het aantal besmetting een overduidelijk teken dat we ons beter aan de coronaregels moeten houden, zoals anderhalve meter afstand houden, drukke plekken vermijden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Deze basismaatregelen helpen het beste in het tegenhouden van de verspreiding van het virus.

Mogelijk meer lokaal ingrijpen

Grapperhaus overlegde woensdagmiddag met Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. De minister waarschuwt dat als we ons niet aan de regels houden, het zomaar mogelijk is dat burgemeesters lokaal nog meer zullen moeten gaan ingrijpen. Zo kan dat betekenen dat burgemeesters te drukke stranden, parken of winkelstraten weer zullen sluiten. Uiteindelijk komt het vooral aan op het gedrag van mensen, aldus Grapperhaus. Hij maakt zich zorgen over "de verslapping in het gedrag van de mensen ten opzichte van de regels."

Waarschuwing: voorkom tweede coronagolf

De waarschuwing van Grapperhaus betekent niet gelijk dat het kabinet weer regelmatig persconferenties gaat geven, ondanks dat partijen in de Tweede Kamer hierop aandringen nu de besmettingscijfers oplopen. De leden van het kernkabinet overleggen nog steeds dagelijks met elkaar. Daarnaast volgt het kabinet de adviezen over de aanpak van het virus van het Outbreak Management team (OMT), het team wetenschappers en deskundigen.

Met zijn persconferentie hoopt Grapperhaus een tweede golf of aanscherping van de maatregelen te voorkomen. De strekking van zijn boodschap is eenvoudig: houd je aan de basisregels. Zolang het gedrag van mensen niet verbetert, zullen de cijfers de verkeerde kant opschieten en zal er ook weer strenger gehandhaafd gaan worden. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar