Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Grapperhaus: 'hoge' coronaboetes worden niet gecompenseerd

9 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
anderhalve meter 1,5 meter corona covid 1127
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is niet van plan om ervoor te zorgen dat mensen die de coronaboete van 390 euro hebben gekregen worden gecompenseerd. 
In de coronaspoedwet wordt op aandringen van de Kamer onder meer opgenomen dat de boete voor het schenden van de coronamaatregelen wordt verlaagd, van 390 euro naar 95 euro. Ook leidt de boete niet meer tot een strafblad.

'Niet terugkomen op rechterlijke beslissingen'

Voor mensen die al wel een strafblad hadden gekregen om deze reden, komt het te vervallen. Maar dat geldt niet voor de boetes van 390 euro die zijn uitgedeeld. Die worden achteraf niet verlaagd naar 95 euro. "Dat voelt toch onrechtvaardig", zei Farid Azarkan (DENK) tijdens een Kamerdebat. "Kan daar niet toch wat aan worden gedaan?", wilde hij van Grapperhaus weten.

Maar de minister ziet daar geen mogelijkheid voor. "Dat zijn rechterlijke beslissingen. Ik vind dat de machtenscheiding maakt dat we dat moeten respecteren." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

miennaamishaaz
miennaamishaaz9 okt 2020 - 13:33

Moet grappenhuis zijn boetes dan ook betalen?

mahadma
mahadma9 okt 2020 - 11:14

Grappenhaus spoort niet, de eigenwijs.

zeemannetje
zeemannetje9 okt 2020 - 9:56

Tsja, als een boete verhoogd wordt worden ook niet met terugwerkende kracht alle lagere boetes ook nog verhoogd.

1 Reactie
Erik88
Erik889 okt 2020 - 14:17

U vergist zich. De wet zelf gaat met terugwerkende kracht in. Daarom wordt het strafblad van Grapperhaus kwijtgescholden.