Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gps-controle maakt kinderen vatbaarder voor depressie

26-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
kind schrijven 930x520
Het nauw in de gaten houden van kinderen via gps en leerlingvolgsystemen maakt kinderen in hun latere leven vatbaarder voor depressies. Daarnaast verstoort het de autonomieontwikkeling, stelt Katleen Gabriels, assistent-professor aan de TU Eindhoven in De Telegraaf.

Informatie via leerlingvolgsysteem

D66-Kamerlid Paul van Meenen uitte eerder al kritiek op de hoeveelheid informatie over prestaties en gedrag die scholen digitaal met de ouders delen via leerlingvolgsystemen. Van Meenen noemde die systemen ,,een glazen digitale kooi".
,,We staan voortdurend met elkaar in contact. Kinderen worden vanaf de wieg in de gaten gehouden en dat gaat zo het hele leven door. Dat is nieuw", zegt Gabriels die is gespecialiseerd in de ethische aspecten van technologie. Ze waarschuwt ouders voor het gebruik van gps. ,,Je moet oppassen niet in een angstcultuur te verzeilen".

Negatieve effecten

De controle van ouders zorgt voor negatieve effecten, blijkt uit onderzoek. ,,Het verstoort de autonomieontwikkeling. Kinderen die grootgebracht zijn door zogenoemde helikopterouders, blijven hun ouders ook als ze meerderjarig zijn om raad en antwoorden vragen. Ze hebben nooit geleerd om zelf problemen op te lossen. Bovendien zijn die kinderen vatbaarder voor depressies." Bron: De Telegraaf / ANP

Meer over:

depressie, kinderen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!