Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google zet in op kunstmatige intelligentie: dit kun je verwachten

11-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5674 keer bekeken
  •  
1127googletelefoon

Zoekgigant Google gaat kunstmatige intelligentie (AI) voor meer gebruikers beschikbaar maken. Zo gaan meer Google-producten zoals het e-mailprogramma Gmail, Google Maps en het fotobewerkingsprogramma Google Photo gebruikmaken van AI. Die systemen kunnen bijvoorbeeld hele mails schrijven, foto's aanpassen zodat dingen die buiten beeld bleven worden aangevuld of een fly-over tonen van een geplande route inclusief simulatie van de verkeersdrukte.

Verdwijnen van links kan leiden tot zorgen bij eigenaren sites en uitgevers 

Maar ook de zoekmachine van Google krijgt vaker AI (Engels voor Artificial Intelligence, ofwel kunstmatige intelligentie). Die zal ervoor zorgen dat gebruikers op maat gemaakte antwoorden krijgen op hun vragen. Hier staan ook aanvullende informatie en afbeeldingen bij.

Tot nu krijg je na een zoekopdracht vooral linkjes te zien naar bijpassende websites. Dit gaat dus minder worden, wat mogelijk tot zorgen kan leiden bij eigenaren van websites en uitgevers.

Concurrent Bing biedt AI in zoekmachine

Met de nieuwe functies opent Google de tegenaanval op het AI-offensief van concurrent Microsoft. Die heeft onlangs een chatbot met AI-technologie toegevoegd aan zijn zoekmachine Bing

Nieuwe AI-machine moet chatbot Bard verbeteren 

De Google-producten gaan draaien op nieuwe AI-systemen. Die worden ook de basis van Googles chatbot Bard, die tot nu toe veel kritiek kreeg vanwege onbetrouwbaarheid.

De nieuwe AI-machine PaLM2 moet dat gaan verbeteren. Ook het feit dat Bard nu beschikbaar is voor alle Google-gebruikers, moet helpen met het snel verbeteren van de kunstmatige intelligentie. Bard wordt daarnaast beschikbaar in veel meer landen en talen.

Negatief effect AI: “kan leiden tot misinformatie”

Google liet ook weten te beseffen dat kunstmatige intelligentie tot misinformatie kan leiden. Foto's die met AI gemaakt of aangepast zijn krijgen daarom metadata waarin dat duidelijk staat. Ook gewone foto's hebben dergelijke informatie, maar de gemiddelde internetgebruiker bekijkt die nooit.

Google Foto’s laat je foto’s bewerken alsof het photoshop is

Google Foto’s wordt ook uitgebreid met kunstmatige intelligentie. Je kan binnenkort in deze app foto’s bewerken en als ware photoshoppen.

Er verscheen een voorbeeld op Twitter die voor veel aandacht zorgde. Op de foto is een kleuter te zien die op een bankje zit en veel ballonnen vastheeft. Maar op de originele foto zie je slecht een deel van de ballonnen. Door de nieuwe bewerkingsoptie kun je binnenkort de foto bewerken op een manier waarop alle ballonnen zichtbaar zijn, ondanks dat ze niet op de originele foto stonden.

Mail schrijven met behulp van AI

Verder krijgt ook Gmail binnenkort ondersteuning van kunstmatige intelligentie. Je kan als gebruiker het e-mailprogramma een opdracht gaan geven. Hierbij geef je aan wat er ongeveer in de e-mail moet komen te staan en vervolgens stelt het programma de e-mail voor je op.

Bronnen: ANP, NOS, NU.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!