Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google verzweeg bug die persoonlijke gegevens openbaar maakte

09-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
google930x520
Privégegevens van 500.000 gebruikers van het sociale netwerk Google Plus zijn mogelijk op straat beland. Google heeft ervoor gekozen het datalek onder de pet te houden, zo bevestigt Google na berichtgeving van The Wall Street Journal.
Google kondigt in een mededeling over het lek het einde aan van de consumentenversie van Google Plus. Het sociale netwerk werd in 2011 gelanceerd als concurrent voor Facebook, maar is nooit echt van de grond gekomen.

Datalek

Sociale media liggen extra onder een vergrootglas sinds het grote datalek bij Facebook dat eveneens in de lente bekend werd. Daarbij kregen derden toegang tot gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Facebook is vele malen groter dan Google Plus.

Niet openbare gegevens openbaar

Volgens Google werd in maart een fout in de software ontdekt. Die fout zorgde ervoor dat gegevens die niet door de gebruiker op 'openbaar' waren gezet toch twee weken lang vindbaar waren. Het ging om informatie over namen, e-mailadressen, beroepen, geslacht en de leeftijd van gebruikers, maar niet om berichten, foto's, video's of telefoonnummers.

Niet zeker wie geraakt zijn

De technologiegigant zegt de zogeheten 'bug' in de software dezelfde maand te hebben verholpen en geen aanwijzingen te hebben dat kwaadwillenden de informatie hebben gezien of misbruikt. Google zegt niet met zekerheid te kunnen zeggen welke gebruikers door het lek zijn geraakt.

Geen gegevens van Nederlandse gedupeerden

Google Nederland zegt momenteel ook geen gegevens te hebben over Nederlandse gedupeerden, maar wijst op het ,,zeer geringe gebruik" van Google Plus. Het bedrijf zegt meer te doen dan wettelijk is vereist op het vlak van informatievoorziening over privacy. Er wordt daarbij gekeken naar ,,verschillende criteria", maar de woordvoerder licht niet toe waarom dit lek is stilgehouden.

Beëindigen voor consumenten

De komende tien maanden wordt Google Plus uitgefaseerd voor consumenten. De dienst kan ook worden gebruikt door bedrijven. Die tak blijft wél bestaan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!