Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google toont gebruikers Android meer keuzes voor zoekmachines

09-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1297 keer bekeken
  •  
android 930 520
Wie in Europa een smartphone of tablet heeft waar Android op draait, krijgt binnenkort meer keuze uit zoekmachines. Nu is dat aanbod, naast de zoeker van Google zelf, nog beperkt. Om een juridisch traject met de Europese Unie te voorkomen gaat Google de opties voor zoekmachines uitbreiden op Android-apparaten.
Alphabet, het moederbedrijf van Google, kreeg in 2018 al een boete van meer dan 4 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Toen kreeg Google ook een lijst met wijzigingen die het technologieconcern zou moeten doorvoeren. In 2019 kwam Google vervolgens met een keuzescherm voor zoekmachines. De keuzevrijheid voor consumenten was evenwel nog steeds redelijk beperkt. En de eigenaren van andere zoekmachines moesten ook betalen om op het keuzescherm te komen. Rivaliserende zoekmachines als Ecosia hebben hierover geklaagd.

Vanaf september

Google belooft dat in het keuzescherm vanaf september de vijf populairste zoekmachines in een bepaald land bovenaan zullen staan. Daaronder kunnen nog maximaal zeven alternatieve zoekmachines staan waaruit gekozen kan worden. Gebruikers kunnen ook alternatieve zoek-apps downloaden en die als standaard instellen.
De concurrerende zoekmachine DuckDuckGo vindt dat de nieuwe aanpassingen van Google niet ver genoeg gaan "Google doet nu wat het drie jaar geleden had moeten doen: een gratis zoekvoorkeurenmenu op Android in de EU", liet topman Gabriel Weinberg via Twitter weten. Maar volgens hem zou Google ook voor andere platforms dergelijke wijzigingen moeten aanbrengen, en in alle landen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!