Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google ontwikkelt nieuwe manier om hartziekten te voorspellen

20-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groen oog 930x520
Wetenschappers van Google en gezondheidstechnologiebedrijf Verily hebben een nieuwe manier ontwikkeld om hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen. Door het scannen van het netvlies kan er data zoals de leeftijd, geslacht, bloeddruk en of de patiënt een roker is worden afgeleid. Dit kan dan worden gebruikt om te voorspellen hoe hoog het risico is op bepaalde hart- en vaatziekten.  Het gaat hierbij om een foto van de vele bloedvaten aan de achterkant van het oog.

5 jaar na dato

Tijdens het onderzoek zijn onder meer twee netvliesfoto's van twee verschillende patiënten gebruikt, waarbij een patiënt in de vijf jaar na de gemaakte foto's een hartprobleem kreeg. Googles algoritme bleek in staat om, zonder andere datapunten te gebruiken, in 70 procent van de gevallen de foto toe te schrijven aan de juiste patiënt.
Er zijn heatmaps gemaakt die bepaalde delen van het netvlies markeren, deze hebben het meest bijgedragen aan de voorspellingen van de algoritmen. De heatmaps kunnen nieuwe inzichten opleveren en medici meer vertrouwen geven in het zogeheten ‘neurale netwerkmodel’.

Nog niet volledig

De onderzoekers erkennen wel dat hun studie nog een aantal beperkingen kent. Er zijn enkel afbeeldingen gebruikt met een beeldhoek van 45 graden. Daarnaast zeggen de wetenschappers dat de gebruikte grootte van de dataset relatief klein is. Ook zaten bepaalde belangrijke gegevens voor hart- en vaatziekten, zoals de hoeveelheid lipiden (vetachtige stoffen) in iemands bloed, niet in de gebruikte datasets. Bovendien waren de gegevens over of iemand wel of niet rookte afkomstig van de patiënt zelf, waardoor ze misschien niet volledig betrouwbaar zijn.
Bron: TWEAKERS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!