Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google lanceert 'supertelefoon'

06-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nexusone.jpg
Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft dinsdag zijn langverwachte nieuwe mobiele telefoon gelanceerd. De Nexus One werd op het hoofdkantoor in Mountain View gepresenteerd als een ,,supertelefoon''. De smartphone is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Taiwanese mobieltjesfabrikant HTC.
Met de Nexus One doet Google een nieuwe poging om de populaire iPhone van Apple qua technologie naar de kroon te steken. De afgelopen vijftien maanden zijn al telefoons op de markt gebracht die draaien op het besturingssysteem Android van Google, maar bij het nieuwe toestel heeft het internetbedrijf zich veel meer bemoeid met een integratie van de hardware en de software.
De Nexus One is 11,5 millimeter dik, weegt 130 gram en beschikt over een camera van 5 megapixel. Er zijn diverse snufjes ingebouwd, zoals de internettelefoniedienst Google Voice, die voor de iPhone werd geweigerd. Ook zijn er 3D-effecten op het scherm te zien en kan een balletje om te scrollen van kleur verschieten als nieuwe mail binnenkomt. Door een snelle processor kunnen er meerdere softwareprogramma's tegelijk op draaien.
Opvallend is dat Google de telefoon zelf verkoopt, via een eigen website. Het bedrijf heeft daar nog geen ervaring mee. Vooralsnog is de Nexus One alleen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Singapore en Hongkong te bestellen. Het toestel kost in de VS 529 dollar, met een abonnement bij telecomaanbieder T-Mobile komt de prijs op 179 dollar.
In andere landen komen ook webshops, aldus Google, maar wanneer is nog onduidelijk. In Europa wordt voor combinaties met abonnementen in ieder geval zaken gedaan met Vodafone.
Sinds december werd er druk gespeculeerd over de komst van een nieuwe mobiele telefoon van Google. De Nexus One was gesignaleerd op telecomnetwerken in de omgeving van het hoofdkantoor van het internetbedrijf. Werknemers van Google zouden het toestel als kerstcadeautje hebben gekregen.
Diverse media berichtten dat het zou gaan om de eerste eigen mobiele telefoon van Google. HTC heeft echter een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp en kreeg dinsdag ook alle lof toegezwaaid. De naam van de Taiwanese mobieltjesfabrikant staat ook op de achterkant van het toestel, net als die van Google. HTC-topman Peter Chou sprak van ,,een van de beste'' toestellen die momenteel op de markt beschikbaar zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!