Google komt Europa tegemoet in boekenproject
07-09-2009
• leestijd 2 minuten
Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft een aantal concessies gedaan om ook Europese uitgevers achter zijn ambitieuze boekenproject te krijgen. Google beloofde maandag geen Europese boeken op te nemen in zijn digitale bibliotheek als die nog op de Europese markt verkrijgbaar zijn. Ook kunnen vertegenwoordigers van Europese auteurs en uitgevers gaan toezien op de uitvoering van het project.
Over Google Books is in Europa veel onrust ontstaan. Google wilde oorspronkelijk alle boeken gaan scannen die niet meer op de Amerikaanse markt zijn te verkrijgen, maar wel in bibliotheken staan. Het bedrijf hoopt zo naar eigen zeggen de verspreiding van informatie te democratiseren doordat het de mogelijkheid biedt om werken die bij velen onbekend zijn te doorzoeken.
Europese uitgevers stellen echter dat er in de Amerikaanse bibliotheken ook boeken staan die nog wel in Europa te koop zijn. Google zegt nu de auteursrechten die daarop rusten te zullen accepteren. Het bedrijf hoopt uiteindelijk met de Europese uitgevers een akkoord te bereiken over de verspreiding daarvan.
Google lichtte maandag zijn boekenproject toe bij de Europese Commissie. De commissie wil na gesprekken met andere partijen met eigen richtlijnen komen voor het digitaliseren van boeken in Europa. De Europese commissarissen Reding (mediazaken) en McCreevy (interne markt) spreken daarbij van een ,,Europese oplossing die het in belang is van de Europese consument''.
Brussel hecht veel belang aan het digitaliseren van boeken. Nu is nog maar 1 procent van de boeken in de Europese bibliotheken in digitale vorm beschikbaar, terwijl 90 procent van de collecties bestaat uit titels die niet meer worden verkocht of werken waarvan de eigenaar van de auteursrechten niet meer bekend is. Deze boeken zouden opnieuw tot leven kunnen komen, aldus de commissie.
Google is al enkele jaren bezig met het scannen van boeken. In oktober vorig jaar schikte het bedrijf met Amerikaanse uitgevers en auteurs die vreesden voor een schending van de auteursrechten. Google beloofde daarbij 125 miljoen dollar in een fonds te storten dat is bedoeld voor de betaling van auteursrechten. De schikking, die nog niet is goedgekeurd door een Amerikaanse rechter, komt volgens sommige Europese belangenorganisaties neer op een bijna-monopolie voor digitale toegang tot miljoenen werken. ANP