Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Google hoeft gegevens niet te verwijderen'

25-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Logo_Google_16.jpg
Google moet zich houden aan Europese privacywetten, maar kan niet worden gedwongen om gegevens die op legale wijze op andere websites zijn gepubliceerd, uit zijn zoekresultaten te verwijderen. Dat stelde de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie dinsdag.
In strijd met vrijheid van meningsuiting
Volgens de adviseur van het hof zijn zoekmachines als die van Google niet verantwoordelijk voor persoonsgegevens die op websites verschijnen. Het zou volgens hem in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting om ze wel te verplichten dergelijke informatie te verwijderen.
De advocaat-generaal gaf een niet-bindend advies in een zaak waarover het hof naar verwachting voor het einde van het jaar een uitspraak doet. De zaak is aangespannen door een Spaanse man die wil dat artikelen over de inslagbename van zijn huis, eind jaren 90, uit de zoekresultaten van Google verdwijnen. In Spanje zijn 180 vergelijkbare zaken aangespannen, die worden aangehouden in afwachting van de uitspraak van het hof.
Europese regels
De advocaat-generaal vindt verder dat Google zich aan de privacywetgeving van de EU moet houden, ook als in Europa verzamelde gegevens buiten de EU worden verwerkt. Veel internetbedrijven stellen dat de Europese regels in dat geval niet gelden. Als het hof deze visie overneemt, zal Google zijn privacybeleid moeten bijstellen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!