Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Google en Apple stoppen met meeluisteren wegens privacyzorgen

2 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
google home siri apple 930
Google laat weten dat medewerkers voorlopig niet meer meeluisteren naar de gesprekken die mensen voeren met hun 'smart devices'. Het bedrijf gaf aan dat te doen voor softwareverbeteringen, zodat slimme apparaten beter zouden begrijpen hoe mensen praten. Toen bekend werd dat dit gebeurde met Nederlandse en Vlaamse gebruikers, ontstond ophef.

Meeluisteren met intieme gesprekken

Ook Apple laat mensen niet langer meeluisteren met spraakopdrachten aan Siri. Inhuurkrachten werden vanuit het bedrijf ingezet om mee te luisteren om zo het spraakgestuurde programma te verbeteren. Medewerkers luisterden met gesprekken tussen Siri, het hulpje, en gebruikers mee om het hulpje vervolgens een rapportcijfer te geven. Hierbij kwamen ook intieme audiofragmenten aan bod, wanneer bijvoorbeeld onbedoeld de assistent werd opgestart. Zo zouden medewerkers op deze manier hebben meegeluisterd met gesprekken tussen arts en patiënt, seks en zelfs drugdeals. Wegens privacyzorgen komt daar nu een einde aan.

Verklaring Google

Google liet donderdag weten: "Kort nadat we hadden gehoord dat er Nederlandstalige audiofragmenten waren gelekt van gebruikers van de Google Assistent, zijn we tijdelijk gestopt met het transcriberen van zulke fragmenten. Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren." De stopt geldt voor alle talen en zal in elk geval een paar maanden duren. De Duitse privacywaakhond (HmbBfDI) is een onderzoek begonnen naar het meeluisteren.
De slimme hulp van Google heet de Assistent. Die zit onder meer in de Home-luidspreker. Gebruikers kunnen met hun stem een opdracht geven aan de Assistent. Zo kunnen ze een wekker zetten, iemand bellen of vragen wat voor weer het is. De Assistent is een tegenhanger van bijvoorbeeld Alexa van Amazon en Siri van Apple.

Apple onderzoekt problemen

Apple verklaart de problemen "grondig te onderzoeken". Het bedrijf wil in de toekomst gebruikers van het besturingssysteem iOS zelf laten kiezen of hun gesprekken mogen worden beluisterd en beoordeeld.

Ook Amazon niet onschuldig

In de VS is Amazon aangeklaagd, omdat medewerkers meegeluisterd zouden hebben met wat kinderen tegen Amazons slimme hulp Alexa zeggen. Dat gebeurde zonder toestemming van de ouders. ANP

Meer over:

, , , , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!