Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Google: elke dag miljoenen schadelijke mails over corona

17 apr 2020
  •  
leestijd 1 minuten
cybercrime hacker 1127
Hackers en cybercriminelen spelen massaal in op het coronavirus. De maildienst Gmail ziet elke dag wereldwijd gemiddeld 18 miljoen mails met schadelijke links en bijlagen en mails met phishingpogingen, waarin de afzenders iets zeggen over het coronavirus. 
Daarnaast worden dagelijks 240 miljoen spammails over het virus verstuurd. Moederbedrijf Google zegt dat 99,9 procent van alle spam, phishing en malware wordt geblokkeerd voordat de gebruiker ze ontvangt.

Schadelijke software

Sommige mails zijn zogenaamd afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO. Daarin wordt bijvoorbeeld gevraagd om donaties, of om een bijlage te openen met belangrijke informatie over het virus. Als een ontvanger dat doet, kunnen de afzenders schadelijke software installeren. In andere mails wordt iemand door 'personeelszaken' gevraagd om een formulier in te vullen om thuis te kunnen blijven werken. ANP

Meer over:

coronacrisis, spam

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar