Kassa

Gommers: geen nieuwe lockdown door Delta-variant coronavirus

05-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
273 keer bekeken
  •  
corona coronavirus 1127
Volgens intensive care-arts Diederik Gommers gaat de oprukkende Delta-variant van het coronavirus ons land geen nieuwe lockdown bezorgen. "We verwachten niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren", zegt Gommers in de podcast Vraag het Gommers van BNR.
Gommers denkt wel dat de Delta-variant in het najaar dominant zal worden onder de mensen die in Nederland ziek worden door het virus. Daar gaat ook het RIVM van uit.

Extra prik 70-plussers?

Hoewel een nieuwe lockdown volgens Gommers niet voor de hand ligt, ziet hij wel  risico's. Zo is nog onbekend hoe lang vaccins precies bescherming bieden. "Dat gaan we in de gaten houden, misschien moeten de 70- en 80-jarigen een extra prik krijgen", aldus de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).
Positief is wel dat de vaccinatiegraad onder ouderen hoog is. "De vraag is vooral of mensen die besmet raken ernstig ziek worden. Onder ouderen is het percentage gevaccineerden boven de 80 procent."

'Aan regels houden van groot belang'

Ook het gedrag van mensen blijft heel belangrijk, benadrukt Gommers. Daarop wijst ook viroloog Ab Osterhaus in De Telegraaf. Hij wijst nog eens op het risico van besmettingen tijdens vakanties in het buitenland. "Er zijn nog steeds gedeelten van de Nederlandse bevolking die niet goed beschermd zijn", waarschuwt Osterhaus. "Ten eerste tieners, die overigens nu wel gevaccineerd mogen worden. Maar vooral onder twintigers en dertigers zijn er mensen die nog geen volledige bescherming genieten."
Osterhaus vreest op termijn ook meer besmettingen in achterstandswijken, waar minder mensen zich laten vaccineren. "Er is best kans op een nieuwe golf in de herfst", zegt hij. Positief is wel dat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting. Ook ziet het ernaar uit dat mensen die volledig zijn gevaccineerd ook goed zijn beschermd tegen de Delta-variant.

Ondanks de versoeplingen blijven basisregels nog wel van kracht:
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  •  
  • Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog.
  •  
  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen.
ANP/BNR
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!