Kassa

Gokverbod WK massaal ontdoken

15-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gokken_1_03.jpg
Het verbod op online gokken op onder meer het WK voetbal in Brazilië wordt massaal ontdoken door Nederlandse en buitenlandse gokbevorderaars.
Weddenschappen
De Kansspelautoriteit (KSA) bevestigt dat in ons land tal van omstreden Nederlandse websites actief zijn. Zij richten zich op gokliefhebbers die in het Nederlands worden aangespoord weddenschappen af te sluiten, vooral op de wedstrijden tijdens het WK voetbal. Dat gebeurt eveneens bij de Tour de France en andere sportwedstrijden.
Volgens de Kansspelautoriteit blijkt uit de jurisprudentie dat de sites de wet overtreden door een Nederlandse site (.nl) te exploiteren en het Nederlands als voertaal op de sites te gebruiken.
'Wie verdedigt doel Nederland?'
Via sites als gokkenwk.nl, liveuitslagen.nl, weddenwk.nl en voetbalbookmaker.nl komen zij terecht bij grote gokbedrijven als Bwin, Unibet, William Hill en 888Sport. Het WK in Brazilië is een magneet voor onlineweddenschappen. De website gokkenwk.nl ('Met mobiel wedden van Unibet') roept bezoekers op een gokje te wagen wie tijdens het WK het Nederlandse doel verdedigt.
Doorklikken
Formeel zijn die sites in overtreding, maar de Kansspelautoriteit zegt prioriteit te geven aan het beboeten van de exploitanten. Tevens kunnen ze een waarschuwingsbrief tegemoetzien. Volgens Martijn van de Koolwijk van de KSA zijn er ‘honderden’ van deze zogeheten bevorderaars op de Nederlandse markt actief, die alleen betaald krijgen wanneer bezoekers doorklikken naar de buitenlandse goksites.
'Niet in ons belang'
De belangenorganisatie Stichting Online Gaming Nederland (STIOG), vertegenwoordiger van een aantal grote buitenlandse gokbedrijven, zegt de ontwikkeling ‘met argusogen te volgen’. Voorzitter Robin Linschoten ontkent met klem dat één van de grote onlinegokbedrijven banden onderhoudt met deze bevorderaars. ,,We weten niet hoe deze aanbieders heten en wie het zijn. Deze praktijken zijn niet in ons belang.’’
Waarschijnlijk per 1 januari 2015 worden onlinekansspelen wettelijk mogelijk gemaakt. STIOG-voorzitter Linschoten verwacht dat daarmee ook de gokbevorderingssites hun verdienmodel kwijtraken. ANP

Meer over:

gokken, verbod, diginieuws, wk
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!