Kassa

'Gojibessen met gif niet door NVWA teruggeroepen'

29-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gojibessen 930
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2016 met landbouwgif vervuilde gojibessen niet uit de handel gehaald. Daarmee hebben consumenten mogelijk aanzienlijke gezondheidsrisico’s gelopen. Dat berichten foodwatch en Eenvandaag vandaag.

'Teveel gif 7 op 10 monsters gojibessen'

Bij 7 op de 10 monsters gojibessen, die bekend staan als gezond 'superfood', werden in 2016 de wettelijke toegestane hoeveelheden bestrijdingsmiddelen overschreden, tot wel 55 keer de toegestane hoeveelheid.
In twee gevallen werden zelfs de wettelijke grenzen overschreden waarboven sprake is van mogelijk acute gezondheidsrisico’s voor baby’s en kinderen. Toch heeft de NVWA hier nooit voor gewaarschuwd. Dit blijkt uit de analyse van nog niet door de NVWA gepubliceerde controlegegevens over residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit die in handen zijn van voedselwaakhond foodwatch.

'Onverantwoord'

Op 70% van de geteste gojibessen werden bovendien bestrijdingsmiddelen gevonden waarvan het gebruik in Europa verboden is vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s voor de consument. foodwatch vindt het onverantwoord dat dergelijk zwaar vervuild fruit in Nederland verkocht is, zonder dat de NVWA heeft ingegrepen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!