Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Goede zorgverzekering kiezen? Let op de volgende zaken

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10537 keer bekeken
  •  
zorgverzekering 1280 zorgpremie

De laatste weken van het jaar zijn weer aangebroken. Dat betekent dat je een zorgverzekering kunt kiezen voor het nieuwe jaar. Omdat de zorgverzekeringen steeds duurder worden, zijn veel mensen van plan zich te oriënteren op een andere zorgverzekering. Uit onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de premie de belangrijkste reden is om over te stappen van zorgverzekering. Toch zijn er nog veel meer dingen waar je op moet of kunt letten bij je keuze. 

Dekking van je zorgverzekering

Kijk elk jaar even goed of je huidige zorgverzekering nog de zorg vergoedt die je nodig hebt. Vooral de dekking van de aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of de tandarts, kan nog weleens veranderen. Of misschien heb je voor het komende jaar andere zorgbehoeften, waardoor je jezelf minder of juist uitgebreider wilt verzekeren. Door kritisch te kijken naar de dekking weet je zeker of je zorgverzekering vergoedt wat je nodig hebt.

Gecontracteerde zorgverleners: let goed op!

Bij vrijwel alle zorgverzekeringen krijg je te maken met gecontracteerde zorg. Er zijn nog maar drie restitutiepolissen (met vrije zorgkeuze) beschikbaar in 2024. Ga je met één van de andere basisverzekeringen naar een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak een deel van de kosten zelf betalen.

Het is dus heel belangrijk om goed te kijken of de zorgverleners waar je naartoe wilt, zijn aangesloten bij de zorgverzekeraar. Ook als je bij dezelfde zorgverzekeraar wilt blijven is dit belangrijk. Het kan zomaar zo zijn dat de fysiotherapeut of apotheek die in 2023 nog een contract had met jouw zorgverzekeraar dit in 2024 niet meer heeft.

Duurzaamheid van de zorgverzekeraar

Misschien vind je het ook belangrijk dat je zorgverzekeraar een duurzaam beleggingsbeleid heeft en niet investeert in bijvoorbeeld wapens of vervuilende bedrijven. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onderzoekt regelmatig hoe duurzaam de zorgverzekeraars beleggen. De duurzaamheidscores die de VBDO hieraan verbindt, vind je op veel vergelijkingssites terug, zodat je gemakkelijk een duurzame zorgverzekeraar kiest.

De app van de zorgverzekeraar

Een rekening van een zorgverlener declareren of je zorggebruik inzien, doe je tegenwoordig steeds vaker via een app op je smartphone. De apps van zorgverzekeraars verschillen in hoe ze werken en hoe tevreden gebruikers ermee zijn. Bij je keuze voor een zorgverzekeraar is het dus ook slim om even te kijken in de App store of Google Play store welke reviews gebruikers geven.

Preventieve zorg

De zorgkosten blijven maar stijgen. Eén manier om te zorgen dat we in de toekomst minder zorgkosten maken, is door in te zetten op preventie. Zorgverzekeraars bieden daarom ook steeds meer diensten aan, zoals hulp bij afvallen, meer bewegen of initiatieven om meer te ontspannen. Daarnaast kun je gebruik maken van gratis apps om medische vragen te stellen of thuis fysiotherapie oefeningen te doen. Twijfel je tussen twee of meer zorgverzekeraars die voldoen aan je wensen voor dekking en gecontracteerde zorg? Dan kun je dit soort extra diensten misschien de doorslag laten geven.

Wachtlijstbemiddeling

Tot slot zijn er nog veel andere diensten waarmee zorgverzekeraars zich van elkaar onderscheiden. Wachtlijstbemiddeling is er daar één van. Moet je lang wachten vóór je terechtkan in een ziekenhuis of ggz-instelling? Dan kan je zorgverzekeraar bemiddelen om te zorgen dat je, eventueel ergens anders, sneller terechtkunt. In de zorgverzekering vergelijking op Geld.nl kun je per zorgverzekeraar zien hoeveel wachtdagen ze het afgelopen jaar gemiddeld bespaard hebben op ziekenhuis- en ggz-behandelingen. 

Uiteraard is de keuze voor een bepaalde zorgverzekeraar altijd een persoonlijke afweging. Als de premie betaalbaar is, je de zorg vergoed krijgt die je nodig hebt en terechtkunt bij de zorgverleners van je voorkeur, dan is dat het belangrijkste. Daarna kun je zelf bepalen welke van de bovenstaande zaken je nog meer wilt meewegen. Zo maak je altijd een goede keuze die past bij jouw situatie en wat jij belangrijk vindt.

Door: Amanda Bulthuis - Voor het Kassa-dossier Verzekeren

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

de jonge
de jonge27 dec. 2023 - 16:30

Ik wil bij IZZ een ziektekosten verzekering afsluiten, maar dan ZONDER tandarts verzekering. Dit is helaas niet mogelijk bij IZZ, kan dit zomaar?

Ton Voorn
Ton Voorn6 dec. 2023 - 15:10

is er al info beschikbaar over welke zorgverzekeraar bekend gemaakt heeft met wie ze een contract afgesloten hebben? Dit zou wettelijk verplicht zijn voor eind december 2023

sjoerd keulen
sjoerd keulen6 dec. 2023 - 10:27

Wat niet wordt genoemd, maar in mijn ogen belangrijk is: het in termijnen kunnen betalen van het eigen risico. Een aantal verzekeringen doet het voorkomen dat dit kan na de eerste rekening, maar dan beland je in een schuldtraject. Bij mij. Verzekering kun je vooraf aangeven dat je elke maand een tiende gedeelte wilt betalen. Wat niet verbruikt is, krijg je terug.