Kassa

Goede ventilatie cruciaal bij tegengaan verspreiding coronavirus

28-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ventilator 1127
Kleine hoestdruppeltjes kunnen vaak minutenlang rondzweven in binnenruimtes, met name als er niet of nauwelijks wordt geventileerd. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is goede ventilatie in publieke ruimtes van cruciaal belang. 

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Cardiologie Centra Nederland en het Amsterdam UMC na onderzoek met laserlichttechnieken. Terwijl grote druppels vallen volgens de wetenschappers binnen een seconde naar de grond vallen, doen kleine druppeltjes daar erg lang over. De wetenschappers ontdekten dat deze zelfs meerdere minuten in de lucht kunnen blijven hangen. Als iemand heeft gehoest, kan het tot wel vijf minuten duren voordat het aantal kleine druppeltjes dat in de lucht hangt zelfs maar gehalveerd is.

Bij een experiment in een goed geventileerde ruimte verbeterden de resultaten volgens de universiteit "dramatisch". Wanneer de ventilatie werd aangezet, verdween de helft van de druppeltjes in 2,5 minuut uit de lucht. In een kamer waarin tevens een raam en een deur openstonden, was het aantal druppeltjes zelfs al na dertig seconden gehalveerd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!