Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Goede kans om Perseïden dit weekend te zien'

09-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sterren360210.jpg
De Perseïdenzwerm, de jaarlijkse regen van 'vallende sterren' is dit weekeinde waarschijnlijk goed te zien. Hoewel het zaterdag overdag nog kan regenen trekt in de loop van de dag de lucht steeds verder open, voorspelt Weeronline.
27 vallende sterren per uur
In de nacht van zaterdag op zondag trekken weliswaar nog wat wolkenvelden over, maar zijn er genoeg heldere momenten. Weeronline verwacht dan 27 vallende sterren per uur. Het hoogtepunt van de meteorenregen is in de nacht van zondag op maandag met 44 stuks per uur. Ook voor die nacht worden wolkenvelden verwacht, maar ook dan afgewisseld door heldere perioden. Ook in de twee nachten daarna zijn nog altijd ruim 20 meteoren te zien.
Wel kan het licht van de maan roet in het eten gooien. Die komt zaterdag om 23.00 uur op en zondagavond gebeurt dit om 23.47. De beste tijd om de vallende sterren waar te nemen is volgens de meteorologen tussen zonsondergang en het moment dat de maan opkomt.
Buiten de bebouwde kom
De meeste vallende sterren zijn te zien aan de noordoostelijke hemel. De beste plek om te kijken is buiten de bebouwde kom en buiten de Randstad. In het westen is het ook buiten de steden vaak nog te licht om de sterrenhemel goed te kunnen waarnemen.
Elk jaar rond 13 augustus zijn er bij helder veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de Perseïdenzwerm, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De lichtstrepen in de lucht zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel zijn te aanschouwen.
Stofdeeltje
Met een echte ster heeft een vallende ster niets te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een streep van licht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!