Kassa

Goede hoop op baanbehoud thuishulpen

03-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mantelzorg_17.jpg
Ongeveer 14.000 thuishulpen kunnen in 2015 en 2016 hun baan waarschijnlijk behouden. Dat valt op te maken uit een brief van het kabinet.
190 miljoen beschikbaar
Veel gemeenten doen namelijk hun best om te profiteren van de huishoudelijkehulptoelage (HHT), een toelage die burgers krijgen als ze een huishoudelijke hulp inhuren. Het kabinet heeft hier de komende 2 jaar in totaal 190 miljoen euro voor beschikbaar.
Snel komen met plannen
Er zijn inmiddels 108 plannen voor 154 gemeenten ingediend. Die moeten nog wel worden goedgekeurd. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) riepen de gemeenten half september op snel met plannen te komen om de HHT in te zetten in de strijd tegen dreigend banenverlies.
Onzekere positie
Ook moeten de zogenoemde alfaconstructies ermee worden tegengegaan, afspraken waarbij de positie van de hulp een stuk onzekerder is. ,,Geen alfahulpen, maar banen met een volwaardige rechtspositie voor mensen in de zorg”, aldus Van Rijn.
Onnodige ontslagen
Het Interventie Team Langdurige Zorg, met als voorzitter Doekle Terpstra, zet zich intussen ook met bemiddeling en advisering in voor de continuïteit van zorg en het voorkomen van onnodige ontslagen, staat in de brief.

Meer over:

diginieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!