Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Goed verzekerd op wintersport? Check deze 6 tips

11-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
787 keer bekeken
  •  
ski resort wintersport sneeuw 1127

Na een jaartje pauze vanwege corona, gaan dit jaar weer mensen in de voorjaarsvakantie naar Oostenrijk, Frankrijk of Italië voor een welverdiende skivakantie. Behalve je verdiepen in de actuele inreisregels en coronamaatregelen in het land, moet je natuurlijk ook zorgen dat je goed verzekerd bent. Met deze tips begin je onbezorgd en goed verzekerd aan je afdaling.

1. Controleer hoe je verzekerd bent voor zorgkosten

Je basiszorgverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. Maar let op, je krijgt niet meer vergoed dan wat een soortgelijke behandeling in Nederland zou kosten. In veel populaire wintersportlanden liggen de zorgkosten hoger of loop je het risico naar een dure privékliniek gebracht te worden bij een ongeluk op de piste.

Zorg dus dat je ook goed verzekerd bent voor zorgkosten die hoger liggen dan die in Nederland. Dit kun je op twee manieren doen: met een aanvullende zorgverzekering of met een aanvulling voor medische kosten bij je reisverzekering.

Heb je al een aanvullende zorgverzekering voor het buitenland? Dan hoef je nu niet niets te doen. Als je de aanvulling bij je zorgverzekering niet hebt, moet je een dekking voor medische kosten bij je reisverzekering afsluiten. Een aanvullende reisverzekering voor medische kosten vergoedt soms ook het eigen risico van je zorgverzekering. Dat voordeel heb je met een aanvullende zorgverzekering niet. Controleer het wel even in de polisvoorwaarden, want het verschilt per reisverzekeraar.

2. Vergeet de wintersportdekking niet

Bij het afsluiten van een reisverzekering moet je ook de wintersportdekking afsluiten. Zou je namelijk alleen een dekking voor medische kosten kiezen, dan zijn wintersportongelukken meestal uitgezonderd van de dekking, tenzij je ook de wintersportdekking afsluit. Vergeet dit dus niet.

3. Verzeker ook je spullen

Met een standaardreisverzekering ben je verzekerd voor diefstal, verlies en schade aan de bagage die je meeneemt op wintersport. Als je ook je wintersportuitrusting goed wilt verzekeren, stellen verzekeraars meestal ook de extra wintersportdekking verplicht. Nog een reden dus om die dekking echt af te sluiten.

Naast de vergoeding voor de wintersportuitrusting zelf, krijg je als je skispullen gestolen worden of als je deze niet meer kunt gebruiken, vaak ook vergoeding voor het huren van vervangende spullen tijdens je vakantie.

Let bij je keuze voor de bagagedekking wel op of het maximale bedrag voldoende is voor jouw bagage en hoeveel eigen risico je betaalt per schadegeval.

4. Ga zorgvuldig met je spullen om

Je kent het beeld wel van de ski’s en snowboards die buiten de restaurants op de piste staan. Natuurlijk ga je die niet mee het restaurant in nemen. Maar let op! Als je je ski’s of snowboard onbeheerd achterlaat, vergoeden sommige reisverzekeraars de kosten niet. Je kunt diefstal voorkomen met een ski- of snowboardslot. Als je spullen goed op slot staan, is diefstal wel gedekt.

5. Niet-gebruikte skipassen of lessen vaak ook verzekerd

Kunnen jij of je reisgenoten niet alle dagen op je skipas of de geboekte skilessen gebruiken? En komt dat door een ongeval of het voortijdig moeten afbreken van je vakantie? Je kunt de kosten die je al hebt gemaakt voor de ongebruikte dagen, meestal gewoon claimen bij de reisverzekeraar. Dit geldt natuurlijk alleen als je de reis annuleert om een geldige annuleringsreden die in de polisvoorwaarden van de verzekeraar staat.

6. Controleer de coronavoorwaarden

Vlak na de uitbraak van de coronapandemie hebben reisverzekeraars de voorwaarden voor hun verzekeringen aangepast. Hierdoor kreeg je geen vergoeding voor annuleren in verband met corona of voor extra reis- en verblijfskosten bij bijvoorbeeld een quarantaine.

Steeds meer reisverzekeraars passen de regels weer aan, waardoor je bijvoorbeeld wel verzekerd bent voor annulering als jij of een reisgenoot vlak voor vertrek besmet raakt met corona.

Ook worden extra reis- en verblijfskosten steeds vaker vergoed als je tijdens je reis onverwacht in quarantaine moet. De verschillen tussen de reisverzekeraars zijn echter groot. Dus het is echt belangrijk om goed te controleren in de voorwaarden wat je reis- en annuleringsverzekering vergoedt.

De volgende zaken vergoeden reisverzekeraars echter niet:

  • Je wilt annuleren, omdat je volledig gevaccineerd moet zijn in het land waar je naartoe gaat en je voldoet daar om niet-medische redenen niet aan.
  • Kosten voor een PCR-test als je die nodig hebt om het land in te komen.
  • In het land waar je naartoe wilt gelden lockdownmaatregelen (restaurants etc. zijn dicht) en je wilt daarom annuleren.
  • Je weet vooraf al dat je in quarantaine moet bij aankomst in het land. De kosten voor die quarantaine worden dan niet vergoed.

Bonustip! Blijf op de hoogte van de maatregelen

Zoals in het begin gezegd, het blijft ook belangrijk om de actuele coronamaatregelen op je bestemming bij te houden. Dit kunt je doen via de website NederlandWereldwijd van de Rijksoverheid.  

Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren

Heb jij nou een vraag over verzekeringen of een ander consumentenonderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! 

Meepraten? Dat kan onderaan deze pagina.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!