Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inflatie daalt, maar boodschappen wel flink duurder

13-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2707 keer bekeken
  •  
kassabon supermarkt winkel 1127 inflatie

Gemiddeld is het leven voor Nederlandse huishoudens in maart 4,4 procent duurder geworden dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie is een stuk lager dan in februari, toen de prijzen gemiddeld met 8 procent stegen. Dat is vooral te danken aan de dalende energieprijzen. Maar het inflatiespook is nog lang niet bedwongen: eten en drinken werden veel duurder.

Boodschappen bijna 20 procent duurder, groente en fruit steeg met 10 procent

Zo stegen de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken volgens voorlopige cijfers over maart met bijna 18 procent. Brood en granen stegen nog iets meer (met bij een vijfde) in prijs. Fruit kostte ongeveer 10 procent meer dan in maart 2022. 

Daar staat tegenover dat energie ruim 36 procent goedkoper was dan een jaar eerder. Ook werd het ruim 9 procent goedkoper voor automobilisten om te tanken.

De cijfers die het CBS nu publiceert, komen voort uit de eigen meetmethode van het Nederlandse statistiekbureau. Eerder kwamen de inflatiecijfers volgens de Europese rekenmethode naar buiten. In tegenstelling tot die op Europees niveau vergelijkbare cijfers neemt het CBS bij de 'Nederlandse' inflatie ook kosten voor wonen mee in de berekening, zoals huren.

Cao-lonen stegen met 5 procent in maart

Cao-lonen stegen volgens voorlopige CBS-cijfers met 5 procent in maart. Daarmee stegen de lonen voor het eerst in ruim een jaar tijd iets harder dan de prijzen (4,4 procent). In de voorgaande maanden zagen veel huishoudens hun koopkracht juist achteruitgaan, wat het kabinet aanspoorde maatregelen te nemen om de pijn te verzachten. Een van de bekendste voorbeelden is het prijsplafond voor gas en elektriciteit, maar door de dalende gasprijzen bieden steeds meer energieleveranciers nu ook tarieven onder die maximumprijzen. ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!