Kassa

Inflatie daalt, maar boodschappen wel flink duurder

  •  
13-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2423 keer bekeken
  •  
kassabon supermarkt winkel 1127 inflatie

Gemiddeld is het leven voor Nederlandse huishoudens in maart 4,4 procent duurder geworden dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De inflatie is een stuk lager dan in februari, toen de prijzen gemiddeld met 8 procent stegen. Dat is vooral te danken aan de dalende energieprijzen. Maar het inflatiespook is nog lang niet bedwongen: eten en drinken werden veel duurder.

Boodschappen bijna 20 procent duurder, groente en fruit steeg met 10 procent

Zo stegen de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken volgens voorlopige cijfers over maart met bijna 18 procent. Brood en granen stegen nog iets meer (met bij een vijfde) in prijs. Fruit kostte ongeveer 10 procent meer dan in maart 2022. 

Daar staat tegenover dat energie ruim 36 procent goedkoper was dan een jaar eerder. Ook werd het ruim 9 procent goedkoper voor automobilisten om te tanken.

De cijfers die het CBS nu publiceert, komen voort uit de eigen meetmethode van het Nederlandse statistiekbureau. Eerder kwamen de inflatiecijfers volgens de Europese rekenmethode naar buiten. In tegenstelling tot die op Europees niveau vergelijkbare cijfers neemt het CBS bij de 'Nederlandse' inflatie ook kosten voor wonen mee in de berekening, zoals huren.

Cao-lonen stegen met 5 procent in maart

Cao-lonen stegen volgens voorlopige CBS-cijfers met 5 procent in maart. Daarmee stegen de lonen voor het eerst in ruim een jaar tijd iets harder dan de prijzen (4,4 procent). In de voorgaande maanden zagen veel huishoudens hun koopkracht juist achteruitgaan, wat het kabinet aanspoorde maatregelen te nemen om de pijn te verzachten. Een van de bekendste voorbeelden is het prijsplafond voor gas en elektriciteit, maar door de dalende gasprijzen bieden steeds meer energieleveranciers nu ook tarieven onder die maximumprijzen. ANP 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

-jan-
-jan-19 apr. 2023 - 10:33

Ik ga regelmatig bij Dirk boodschappen doen. Vorige week een mail met een aankondiging: Dirk verlaagt honderden boodschappen in prijs! Dat is natuurlijk heel fijn, want iedereen houdt van goedkoper boodschappen doen. Maar wat Dirk niet zegt is dat ze andere boodschappen absurd in prijs verhogen. Vandaag bleek bijvoorbeeld de 1deBeste Aardappelschijfjes van 200 gram € 0,69 te kosten (was vorige week nog € 0,49 = + 40,8%) en de Catsan Kattenbakvulling 11,5 liter € 7,29 (was vorige week € 6,79 = + 7,4%). Waar komen deze grote prijsstijgingen ineens vandaan? Om de "prijsverlagingen" te compenseren?

Birdy123
Birdy12315 apr. 2023 - 14:41

Producenten en/of verkopers maken nog steeds MISBRUIK van de gaande oorlog (helaas) en het wordt aangewakkerd door de economen en de media zodat het normaal blijft. Hierdoor gaan nog steeds veel prijzen onnodig omhoog en wie daar beter van wordt.......juist ja, de klagende producenten en/of de verkopers, o ja, niet te vergeten de schatkist.

aad piraat
aad piraat15 apr. 2023 - 13:39

Kortom, de inflatie voor de armste mens zonder brandstof slurpend vervoer is gewoon op maximale hoogte. In de politiek kan ik iemand die daar al lange tijd een heel lange neus naar trekt.

Jurriaan5021
Jurriaan502114 apr. 2023 - 17:54

Energie en tanken voor de auto mag wel goedkoper zijn geworden met giga prijsstijgingen voor voeding, brood, granen en fruit lopen we opnieuw in de achteruit. Echt tijd dat de overheid goede oplossingen aan de hand doet anders ziet het er voor gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden er slecht uit, want hun pensioen of uitkering wordt niet zo aangepast. Je bent niet meer van economische waarde toch Mark Rutte? Werk aan de winkel Mark!

Kosgr
Kosgr14 apr. 2023 - 14:47

“Inflatie daalt” Als dit 1 april grap is, wordt helaas te laat getoond.

auto95
auto9514 apr. 2023 - 13:26

Niet alleen de boodschappen zijn duurder....de Hema doet de dunne theeglas 350 ml..van € 2.25 naar €3.25 naar nu €4.25...over inflatie gesproken..!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!