Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Glucosestrips diabetes werken mogelijk niet'

18-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
diabetes930x520
Diabetespatiënten in Nederland lopen onnodig gezondheidsrisico's omdat glucosestrips waarmee ze hun bloedsuikerspiegel kunnen bepalen mogelijk niet altijd naar behoren werken. Als de teststrips niet onder de juiste omstandigheden worden vervoerd, zijn ze niet langer betrouwbaar en daar is te weinig controle op. Diabetes Vereniging Nederland (DVN) waarschuwt daar woensdag voor.
Minder strenge regels
De strips hebben volgens directeur Olof King van DVN niet de ,,status van geneesmiddelen'' en worden derhalve niet aan even strenge regels onderworpen terwijl dat toch van groot belang is. De marges bij het middel staan enorm onder druk waardoor er mogelijk bij het vervoer van de fabrikant naar de patiënt te scherp op de kosten wordt bespaard. Bij de distributie en opslag van de middelen kan het flink misgaan waardoor de betrouwbaarheid wordt aangetast.
Waarschuwing uit logische redenering
Concrete aanwijzingen dat ondeugdelijke strips bij patiënten in Nederland terecht zijn gekomen heeft King niet. De waarschuwing komt meer voort uit een "logische redenering''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

pk49
pk4918 mei 2016 - 21:53

die  teststrips zijn inderdaad een ramp en onbetrouwbaar. Mijn vriendin en ik hebben allebei diabetes,moeten spuiten en moeten regelmatig de suikergehalte van het bloed meten. We hebben dus ieder ons eigen meetapparaat. De resultaten zijn elke keer zo verschillend dat het niet kan kloppen.Ook  wisselen we wel eens van apparatuur of meten tegelijkertijd op allelbei de apparaten om de resultaten tegenover elkaar te zetten. De meetresultaten  zijn té verschillend om te kunnen kloppen.

adriaan2
adriaan218 mei 2016 - 14:05

Goh, een benzinepomp e.d. moet jaarlijks ge-ijkt worden anders volgens er hoge boetes. Is zo'n pomp menselijk belang? Nee dus. Glucosestripjes, gemiddeld tegen de 1 euro p.stk, hoeven niet gecontroleerd worden ondanks het menselijk gezondheids belang. Het is verheven als handel tbv van de aandeelhouders en daar tellen andere belangen. En de verantwoordelijke ministers? Die dutten rustig verder want na een regeringsperiode zou je wel eens gevraagd kunnen worden door zo'n fabrikant. Kijk maar eens hoeveel ex politicie nu werkzaam zijn in de gezondheidszorg.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!