Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Glucosesensor voortaan voor grote groep diabetici vergoed

14-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
516 keer bekeken
  •  
Een sensor waarmee diabetespatiënten hun glucose kunnen meten, wordt voortaan voor een grote groep diabetici vanuit het basispakket vergoed. Dat heeft Zorginstituut Nederland besloten. Rond de honderdduizend diabetespatiënten komen nu in aanmerking voor vergoeding, meldt Kassa dat al vaker aandacht besteedde aan de glucosesensor. Artsen en Diabetes Vereniging Nederland (DVN) hebben jaren gestreden voor de vergoeding.
De sensor voor de zogeheten Flash Glucose Monitoring (FGM) methode registreert om de zoveel minuten het bloedsuikerniveau. Zo krijgen mensen met diabetes een veel completer beeld dan met het gebruikelijke vingerprikken. Dat heeft een positief effect op hun gezondheid, blijkt uit onderzoek van de Isala Klinieken in Zwolle. Diabetici die de sensor gebruiken hoeven minder vaak naar het ziekenhuis, hebben minder hypo’s (een ernstige complicatie bij diabetes), melden zich minder vaak ziek op hun werk en ervaren een betere kwaliteit van leven.

Lange strijd

Zorginstituut Nederland is nu ook overtuigd van de voordelen. Daarom wordt FGM voortaan vergoed voor patiënten met diabetes type 1 of diabetes type 2 die intensieve insulinetherapie nodig hebben voor hun ziekte en daarvoor minimaal 4 keer per dag moeten vingerprikken. De kosten daarvan zouden maximaal 106,7 miljoen euro per jaar zijn. Zo’n 52.000 mensen kregen de sensor al vergoed. Daar komen er nu naar schatting 75.000 tot 115.000 bij.
Diabetes Vereniging Nederland heeft lang gestreden voor de vergoeding. De vereniging pleitte daar al jaren voor aan de Rondetafel Diabeteszorg van het Zorginstituut en droeg bij aan het onderzoek van de Isala Klinieken. Het geduld van de vereniging werd wel flink op de proef gesteld. Want iedere dag dat de vergoeding op zich liet wachten, was een dag te lang voor patiënten die de sensor hard nodig hebben maar niet kunnen betalen, aldus de patiëntenorganisatie.

"Goede stap"

Hoogleraar Diabetologie Eelco de Koning van het LUMC noemt de vergoeding een hele goede stap. Maar hij is niet te spreken over de tijd die het heeft gekost om het voor elkaar te krijgen. Hij was al lang overtuigd van de werking van de sensor. “Het is echt schrijnend dat mensen met geld dit dan zelf kochten en daar dan heel veel baat bij hadden. Mensen die het niet konden betalen, zijn daar terecht heel gefrustreerd over”, aldus de hoogleraar.
Lees hier de reactie van minister Bruno Bruins.
In Kassa vertelt bestuursvoorzitter Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland over het besluit om Flash Glucose Monitoring te vergoeden. Zaterdag 14 december, 19.05 uur op NPO1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!