Kassa

Glasvezelnetwerk groeit met 32 procent

01-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
glasvezel_03.jpg
Het aantal huishoudens dat is aangesloten op een glasvezelnetwerk, is vorig jaar met 32 procent gestegen tot 714.600. Dit maakte onderzoeksbureau Telecompaper vrijdag bekend.
De groei is een stuk lager dan in 2009, toen het aantal aansluitingen met 56 procent groeide. Telecompaper wijt de lagere groei aan de strenge winter. Hierdoor lag de aanleg van glasvezelkabels lange tijd stil.
Glasvezelnetwerk
Inmiddels hebben 205 van de 418 Nederlandse gemeenten initiatieven genomen om een glasvezelnetwerk aan te leggen. ,,In een groot aantal van deze gemeenten lopen vraagbundelingsprojecten. Dat betekent dat bewoners van bepaalde wijken mogen intekenen op glasvezelprojecten. Zij beloven dan over te stappen op glasvezelkabel zodra het netwerk er ligt. Zo wordt het voor partijen die de netwerken aanleggen, minder risicovol om in te stappen'', aldus Tim Poulus van Telecompaper. Op dit moment is er nog steeds een aantal grotere telecomaanbieders, zoals Tele2 en Vodafone, die hun diensten niet via glasvezelkabel aanbieden. Telecompaper verwacht dat de aanleg van glasvezelkabels de komende jaren weer versnelt, zodat eind 2015 2,5 miljoen huishoudens zijn aangesloten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!