Kassa

Glasvezel van T-Mobile wordt duurder door 'KPN-taks'

24-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4672 keer bekeken
  •  
glasvezel kabel

Telecombedrijf T-Mobile voert een zogenaamd 'KPN-taks' in voor een miljoen huishoudens wanneer zij snel internet willen afnemen via glasvezel verbinding, meldt de Telegraaf. In geselecteerde postcodegebieden betalen consumenten voor een internetverbinding van een gigabit per seconde per maand zo’n €15 meer dan T-Mobile-klanten op veel andere plekken.

Deze prijsverhoging komt, volgens T-Mobile, door de prijzen die KPN rekent voor toegang tot zijn glasvezelnet op sommige plekken. Het gaat vooral om gebieden waar KPN recent glasvezel heeft aangelegd. De glasvezelnetten in Nederland zijn in handen van verschillende partijen, waarvan KPN de grootste is met ruim drie miljoen aangesloten huishoudens. T-Mobile zelf is hoofdhuurder van twee netwerken met enkele honderdduizenden aansluitingen. Als T-Mobile - of een andere aanbieder - diensten wil aanbieden aan de miljoenen klanten op net van KPN, moet die voor die toegang betalen.

Hoge toegangsprijzen

Voor één miljoen huishoudens is dat tarief echter zo hoog, dat T-Mobile fors verlies zou maken als het zijn diensten voor normale prijzen zou aanbieden aan klanten, vertelt Pieter de Klein, chief strategy & transformation officer bij T-Mobile Nederland tegen de Telegraaf. "Voor een 1 gigabit-verbinding rekent KPN ons €36 per maand, wat meer is dan wij onze klanten via ons reguliere tarief voor zulke snelheden laten betalen”, zegt hij. "Daarbovenop hebben we zelf ook nog kosten".

Op netwerken waar T-Mobile zelf hoofdhuurder is, betaalt het naar eigen zeggen een derde tot de helft van het toegangstarief dat KPN rekent, zegt De Klein. Ook voor 2,2 miljoen huishoudens op oudere delen van KPN’s glasvezelnetwerk die technisch anders in elkaar steken, zijn de tarieven voor T-Mobile volgens De Klein lager, maar nog steeds te hoog. "Daar rekent KPN ongeveer twee tientjes".

Oneerlijke markt

Chief commercial officer Tisha van Lammeren, noemt de kosten waar KPN hoge tarieven rekent ’buitensporig’. "We laten al sinds 2019 zien dat breedbandinternet veel goedkoper kan”, zegt ze. "Door de tarieven die KPN ons rekent, ligt het beste aanbod dat we onze klanten kunnen doen, vijf euro boven de prijzen die KPN zelf in die gebieden consumenten aanbiedt. Als je puur naar prijs kijkt, moet je daar dus niet voor ons moeten kiezen.”

Dat T-Mobile het aanbod toch in de markt zet, is deels bedoeld als signaal aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die de concurrentie op de breedbandmarkt onderzoekt. Die is in Nederland ongereguleerd sinds het College van Beroep voor het Bedrijfsleven twee jaar geleden oordeelde dat de regels en tarieven die de ACM toen bepaalde en handhaafde op deze markt, overbodig waren. De concurrentiewaakhond werkt aan een ontwerpbesluit over de vraag of het toch nodig is de markt weer te reguleren, zoals T-Mobile wil.

Afwentelen

Volgens een woordvoerder van KPN zal T-Mobile ’nooit die €36 betalen als ze deze internetsnelheden in grotere hoeveelheden afnemen’. "En dat weten ze. Voor de lagere snelheden betalen ze gemiddeld €25. Als ze met prijsverhogingen komen, moeten ze dat niet op ons afwentelen.”

Uiteindelijk moet dat er wel van komen ’zodra we daarvoor goede voorwaarden kunnen afspreken en anders maar niet’, zegt Van Lammeren. "Ons doel is de grootste dekking te halen van alle partijen in Nederland, zodat we overal voordelig snel internet kunnen bieden. Via netwerken waar we zelf hoofdhuurder zijn en via de netwerken van derden op andere plekken.”

Bron: De Telegraaf/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

miennaamishaaz
miennaamishaaz24 jan. 2022 - 13:53

Dit werd al gezegd in te Tech community toen kpn reggefiber overnam.dat dit ging gebeuren.maar niemand luisterd, en de acm ziet dit niet in.Hopelijk forceren ze nu KPN om het glasvezel en internet VOLLEDIG geforceerd te splitsen. en dan niet als dochter onderneming van een moederbedrijf, maar als losse onderneming, waarbij elke partij exact hetzelfde betaald. door maximale prijzen die door 10 onafhankelijke instanties word bepaald.

Jan_Koll
Jan_Koll24 jan. 2022 - 12:32

Wel eens van de economische begrippen "monopolie" (=één aanbieder van een product) of iets gunstiger "oligopolie"(= meer dan één maar zeer beperkt aantal aanbieders van een product) gehoord? Als in een markt maar één partij is kan die dicteren wat de prijs, de leveringsvoorwaarden etc. zijn zonder met wie dan ook rekening te houden; dat monopolie had KPN ooit in Nederland en maakt daar gretig gebruik van. Er zijn nu enkele partijen bij gekomen en dan spreek je van een oligopolie. Je kunt tegenwoordig vaak "kiezen" uit KPN of Ziggo en dan kun je spreken van een oligopolie; ook niet ideaal vanuit concurrentie oogpunt, al heb ik er ooit voordeel van gehad toen KPN liet mij gewoon stikken met ondeugdelijke apparatuur want toen kon ik uitwijken naar Ziggo...T-Mobile en nagenoeg alle andere aanbieders van telecommunicatiediensten (telefoon, TV/radio, internet) zijn afhankelijk van de monopolisten/oligopolisten en dat merkt de afnemer in de prijs. Dat zal niet snel anders worden vrees ik....

kabeha
kabeha24 jan. 2022 - 11:19

Glasvezel, dus snel internet is voor de gewone computerbezitter een beetje "boerenbedrog". Ik kan met mijn 2CV maximaal 80 km halen. Kom ik op de snelweg dan kan ik echt niet harder. Het ligt niet aan glasvezel maar aan de capaciteit van de computer.

1 Reactie
averzijl
averzijl24 jan. 2022 - 14:27

ik begin er niet aan mijn snelheid is snel genoeg en het zal+ ieder jaar weer duurder worden als niemant het zou nemen werd het wel goedkoper

wimvanoten
wimvanoten24 jan. 2022 - 10:48

Ik wil ook wel gratis over het netwerk wat een ander betaald heeft

1 Reactie
snel0026
snel002624 jan. 2022 - 11:12

Terechte opmerking, Wim. Als ze het niet eens zijn over de prijs zullen ze moeten onderhandelen en niet gaan zitten zeuren over de hoge prijs.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!