Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Glasvezel: hoe werkt het en wat heb je eraan?

29-05-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
39234 keer bekeken
  •  
glasvezel kabel
In veel gemeentes in Nederland kunnen huishoudens hun internet, tv en telefonie aansluiten op glasvezelkabels. Toch heeft niet iedereen het. Maar wat is dat eigenlijk en waarom zou je hiervoor kiezen? Wij zoeken het voor je uit.
De naam zegt eigenlijk al genoeg: de kabels zijn gemaakt van vezels van glas. Via die vezeltjes wordt er razendsnel internet heen en weer gestuurd. De kabels bieden een hoge bandbreedte en een snelle verbinding door middel van lichtsignalen. Hierdoor is het een stuk sneller dan een stroomsignaal. Vaak wordt er gedacht dat een verbinding via glasvezel de toekomst is, omdat het veel meer dataverkeer aankan.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van glasvezel is de hoge datasnelheid. In de dunne kabel kunnen gegevens heel snel over en weer worden gecommuniceerd. Zo is de download- en uploadsnelheid bij glasvezel even snel aan elkaar. Bij gewoon internet via de kabel is dat niet zo: dan duurt het uploaden van bestanden veel langer dan het downloaden ervan.
Daarnaast biedt de kabel over het algemeen een vrij stabiele verbinding, omdat er geen onderbrekingen plaatsvinden in jouw buurt. Je bent niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale of het kijk- en internetgedrag van de buren, dat kan de verbinding vertragen of zelfs verstoren. De kans op storingen kan met een glasvezelkabel afnemen.
Internetproviders kunnen vrij gebruik maken van het glasvezel netwerk. Dat betekent dat jij de vrijheid hebt om bij verschillende bedrijven een abonnement af te sluiten voor een glasvezelverbinding. Zo kun je kiezen voor een all-in abonnement, of een internet-only pakket.
Tot slot verbruikt de glasvezelkabel minder energie dan de standaard internetverbinding die er nu standaard ligt. De glasvezelkabel communiceert data door middel van licht. Dat is veel zuiniger dan de stroomkabels voor het ‘gewone’ internet. Bovendien zijn de stroomkabels gemaakt van koper. Die kunnen in de grond roesten en uitzetten, waarbij giftige stoffen vrij kunnen komen en in de grond terecht komen. 

Wat zijn de nadelen?

Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo’n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten. Hoewel het aantal huishoudens met toegang tot het glasvezelnetwerk groeit, is er nog een lange weg te gaan om alle kabels te leggen.
Daarnaast is het maar de vraag of je behoefte hebt aan zoveel bandbreedte en hoge snelheid. Niet iedereen gebruikt zoveel internet. De DSL-kabel voor internet, tv en bellen is bovendien veel toegankelijker, omdat het overal is aangelegd en door meer providers wordt aangeboden. Een nadeel daarvan is de afstand tot de wijkcentrale. De afstand die de kabel aflegt, kan invloed hebben op de snelheid en de stabiliteit van de verbinding.
Als je toch behoefte hebt aan een onverstoorde connectie en hoge snelheid, maar een betere toegankelijkheid, kun je kiezen voor een kabelverbinding. Een bijkomend nadeel van een kabelabonnement is dat de optie internet-only hierbij niet mogelijk is, omdat er altijd tv bij zit. Wel is de snelheid hoog en stabiel, net als bij glasvezel.
Voor alle opties geldt wel dat zowel, telefonie, internet en televisie aangesloten zijn op één verbinding. Je hoeft dus niet over een combinatie van aansluitingen te beschikken om te kunnen bellen, internetten en televisie te kunnen kijken.

Beschikbaarheid

Je kunt op deze overzichtskaart van Stratix per gemeente bekijken of er glasvezelkabels zijn aangelegd en hoeveel huizen erop aangesloten zijn. In Nederland zijn er al 2,8 miljoen huishoudens aangesloten op het netwerk en zeker een derde heeft al een glasvezelabonnement.
Je kunt ook op de site van de Consumentenbond, of die van internetproviders zelf, kijken of er op jouw postcode een aansluiting beschikbaar is. Als daar geen sprake van is, kun je checken of er plannen zijn om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Die informatie kun je vinden bij je gemeente of glasvezelpartijen, bijvoorbeeld bij KPN NetwerkNL die een groot deel van het glasvezelnetwerk beheert. Ook bedrijven als Delta Fiber Netwerk en E-fiber leggen kabels aan.
Het aanleggen van zo’n kabelnetwerk kan best wel even duren, merkte deze forumgebruiker vorig jaar al op. KPN NetwerkNL legt wijk voor wijk de kabels aan; een proces dat soms wel 3 tot 6 maanden in beslag kan nemen. Daarnaast moet je soms betalen voor de aanleg van zo’n kabel. Bij KPN is de algemene aanleg in een wijk vaak gratis, maar als jij de enige in de buurt bent zonder aansluiting, zul je dat zelf moeten bekostigen. Bij andere glasvezelbedrijven wordt er vaak een kostenplaatje berekend bij de aansluiting. De kosten daarvoor variëren tussen de 150 en 1500 euro, afhankelijk van hoe ver je huis van de dichtstbijzijnde aansluiting ligt. Forumgebruiker HARRYKAGER woont in een buitengebied en moest zelfs 3000 euro betalen voor de aanleg van een glasvezelkabel.
Bron: Consumentenbond, KPN NetwerkNL, internetvergelijk.nl, E-fiber
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!